Les legions romanes tornen a Allon

L’Ajuntament signa un conveni amb l’Associació Hispania Romana, amb la finalitat d’organitzar activitats de recreació històrica a La Vila Joiosa · És la primera vegada que un Ajuntament a Espanya signa

  

L’Ajuntament de la Vila Joiosa i l’Associació Hispania Romana han signat, el 27 de gener de 2012, un conveni de col·laboració per a la realització d’activitats de recreació històrica al terme municipal. En l’acte, celebrat al Saló Don Pedro de la Casa Museu la Barbera dels Aragonés, han estat presents els signants, Jaime Lloret, alcalde de la Vila Joiosa, i José Gabriel Puche, president d’Hispania Romana, així com el regidor de Patrimoni Històric, José Lloret, el director del Museu de la Vila, Antonio Espinosa, i membres del voluntariat cultural de la Vila Joiosa i de l’Associació.

’És la primera vegada que un Ajuntament a Espanya signa un conveni de col·laboració amb una associació de recreació històrica romana; aquest conveni s’emmarca en les nostres actuacions de posicionar a la Vila Joiosa com un referent del turisme cultural, que posa en valor el nostre patrimoni històrico-cultural’, ha explicat Jaime Lloret.

Cap 75 a. de C. va acantonar durant un temps en Allon, la ciutat romana de la Vila Joiosa (una de les quatre que hi va haver a l’actual província d’Alacant), un cos de tropes romanes (probablement una cohort, uns 500 homes). Va ser en les Guerres Sertorianes, i el campament militar romà d’Allon és, encara hui, l’únic conegut en tota la Comunitat Valenciana.
Hui, gairebé dos mil anys després, les legions romanes tornen a Allon. Per a això, s’ha signat un conveni entre l’Ajuntament de la Vila Joiosa i l’Associació Hispania Romana (http://www.hispaniaromana.es/), que realitza activitats de recreació històrica civil i militar, entre les quals hi ha la Legio VIIII Hispana (’Legió Novena Hispana’), amb la finalitat d’estudiar i de divulgar la cultura de l’antiga Roma.

’La vestimenta, els objectes i les activitats realitzades per l’Associació són totalment fidedignes als originals romans, i són de gran interès per als arqueòlegs perquè inclouen tècniques d’arqueologia experimental i ajuden el públic a submergir-se de ple en la vida de l’època, a veure l’arqueologia viva; fidels al nostre propòsit de posicionar a la Vila Joiosa com un referent de turisme cultural hem signat aquest conveni’, ha explicat Jaime Lloret.

’L’Ajuntament de la Vila Joiosa aposta des de fa anys per noves formes de divulgar el patrimoni, entre les quals hi ha les visites teatralitzades de la Casa Museu la Barbera i, ara, la recreació històrica, així com les visites guiades de ruta de pirates per el Casc Antic de la ciutat. Aquesta aposta és un dels senyals distintius de la Vila Joiosa en la manera de presentar el seu passat de diferents èpoques’, ha puntualitzat, per la seva banda, el regidor de Cultura, Pepe Lloret.

L’Associació Hispania Romana tindrà, des d’ara, al municipi de la Vila Joiosa com un dels llocs preferents en la programació anual de les seves activitats, juntament amb Mèrida (Emerita Augusta), Renieblas (campament romà del lloc de Numància) i Pedrosa de la Vega (famosa vil·la romana del s. IV). Ja s’han fixat una sèrie d’actes per a mitjans d’abril, dels que prompte s’aniran desvetllant els detalls, en què participarà un contingent de la Legió Novena Hispana. Els seus ’caligae’ (sandàlies militars) tornaran a trepitjar el fòrum, els carrers i les dues rotondes de camins romans coneguts en Allon, on faran cerimònies als ’Lars Compitals’, i els seus enginyers militars tornaran a fer servir la groma per muntar un campament als seus afores.

Totes les imatges

Notícia publicada el 01 de Febrer de 2012