Vilamuseu exposa una bala de sacre del famós atac corsari de 1538

  

Vilamuseu ha incorporat a l'exposició temporal «Guardians de Pedra», cedida pel MARQ fins el 20 d'octubre de 2017, una bala de canó trobada en les excavacions de la plaça de la Generalitat. Es tracta d'una peça extraordinària perquè és, fins al moment, l'únic testimoni material del famós atac d'una flota barbaresca a la Vila Joiosa en 1538.

 

Es tracta d'una pilota, o bala de sacre de pedra, de 6,5 cm de calibre i 427 grams de pes. Els sacres, que equivalien a un quart de colobrina, eren petits canons que sabem per les fonts que defensaven les muralles de la Vila en aquella època. Solien fer servir bales de ferro, però també n'hi havia de pedra com aquesta.

 

Va poder pertànyer a qualsevol dels dos bàndols, encara que és més probable que fóra llançada per l'artilleria vilera contra els corsaris que assetjaven la vila, ja que va aparèixer entre les ruïnes d'una casa, destruïda en aquell atac, que es trobava fora de les muralles, davant del Portal, la porta principal d'entrada a la ciutat. Gràcies als treballs de Vicent Márquez i a la col·laboració d'Albert Alcaraz, director de l'Arxiu Històric Municipal, es coneix que aquestes cases extramurs van ser demolides després de l'atac i es va prohibir tornar a construir a la plaça, per evitar que aquests edificis foren usats com a parapet pels atacants.

 

La peça s'ha exposat al públic, abans fins i tot de la seua neteja en el laboratori de restauració, donat el seu gran simbolisme per a la història de la ciutat. De fet, aquella data (el 29 de juliol de 1538) és la que es commemora en les Festes de Moros i Cristians de la Vila Joiosa, declarades d'Interès Turístic Internacional. Atés que la Vila, amb ajuda d'altres poblacions veïnes, va ser capaç de repel·lir aquell gran atac, i que era el dia de Santa Marta, els vilers van adoptar la santa com a patrona.

 

Les excavacions s'han realitzat prèviament a la construcció d'una xarxa de pluvials, promoguda per les regidories d'Aigües i d'Urbanisme, i executada per l'empresa Hidraqua. Els treballs arqueològics han estat dirigits per la Secció d'Arqueologia de Vilamuseu.

Notícia publicada el 31 de Juliol de 2017