La Universitat d'Alacant també s'oposa al projecte d'una nova piscifactoria davant de les costes de la Vila Joiosa

L'informe, sol·licitat per l'alcalde per conéixer l'opinió dels experts de l'Institut Universitari d'Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH), és desfavorable i s'adjuntarà a les al·legacions presentades en contra del projecte

  

L'Ajuntament de la Vila Joiosa ha rebut aquesta setmana un informe nou en contra del projecte d'instal·lació d'un nou centre d'aqüicultura per a l'engreix de llobarro i corbina, davant de la costa del municipi. En aquest cas es tracta d'un estudi sol·licitat per l'alcalde, Andreu Verdú, a la Universitat d'Alacant, perquè els experts valoraren, des del punt de vista científic i acadèmic, el projecte relatiu a la nova piscifactoria.

 

La resposta ha arribat aquesta mateixa setmana, des de l'Institut Universitari d'Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH). Es tracta d'un document on els experts de la UA analitzen les greus conseqüències que aquesta instal·lació tindria sobre el patrimoni arqueològic subaquàtic de la zona.

 

L'informe, signat per la directora i el secretari de l’INAPH, posa en relleu que la futura instal·lació no només afectarà dràsticament el paisatge cultural de la Vila Joiosa, sinó que també incidirà de manera negativa sobre els dos jaciments arqueològics de gran rellevància que hi ha a la costa: la Fonda i el derelicte Bou Ferrer. L'informe recorda que aquest últim està declarat Bé d'Interès Cultural a la Comunitat Valenciana, a més de ser reconegut aquest mateix any per la UNESCO com un exemple de bones pràctiques en la gestió de patrimoni submergit.

 

L’INAPH assegura en l'informe que, si es construeix una segona piscifactoria en la zona, quan hi haja vent de llevant es multiplicarà l'efecte de les corrents carregades de residus que ja rep el derelicte, procedents de les instal·lacions que ja existeixen. De produir-se aquest fet, consideren que la continuïtat del jaciment podria arribar a ser inviable. Per aquest motiu, els experts de la Universitat d'Alacant desaconsellen sense pal·liatius la seua instal·lació.

 

L'alcalde de la Vila Joiosa, Andreu Verdú, ha manifestat que «quan vaig tenir coneixement del projecte, vaig sol·licitar un informe a la Universitat d'Alacant perquè el valoraren. Amb aquest ja són 3 els estudis realitzats per experts que desaconsellen la instal·lació d'una nova piscifactoria en aquesta zona concreta de la costa del municipi». En aquest sentit, Verdú ha afegit que «anem a adjuntar aquest nou estudi de la Universitat d'Alacant a les al·legacions ja presentades davant la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat. Encara que aquest organisme ja ha emès un informe desfavorable al projecte, que és vinculant, és important que coneguen de primera mà tots els estudis que els experts remeten a aquest Ajuntament, amb referència a aquest projecte».

Notícia publicada el 01 d’Agost de 2017