Nova campanya de visites subaquàtiques al derelicte Bou-Ferrer per a bussejadors esportius

Es tracta de la cinquena edició d'una experiència pionera a Espanya, que permet contemplar en directe aquest tresor arqueològic i conscienciar els bussejadors de la seua importància i la seua fragilitat

  

La campanya de visites a les excavacions arqueològiques subaqüàtiques del derelicte Bou-Ferrer, que celebra enguany la seua cinquena edició, està organitzada per la Direcció general de Cultura de la Generalitat Valenciana, l'Ajuntament de la Vila Joiosa, la Universitat d'Alacant i el Club Nàutic de la Vila Joiosa. La campanya compta amb la col·laboració del centre de bussege local Ali-Sub, que aporta la seua pròpia infraestructura per a organitzar la logística de les immersions. A més, en aquesta campanya es compta amb la col·laboració del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), dependent del Museu d'Arqueologia de Catalunya, integrat en la Direcció General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que participa amb el seu vaixell d'investigació Thetis i un equip de quatre arqueòlegs subaquàtics en el projecte.

 

El Bou-Ferrer va ser en 2015 el primer derelicte declarat Bé d'Interès Cultural a la Comunitat Valenciana i està immers en un important projecte d'investigació en el qual intervenen diferents institucions públiques. En 2017 ha sigut declarat per la UNESCO un dels primers 7 jaciments del món que formen part del seu Registre de Bones Pràctiques de Patrimoni Subaquàtic.

 

Precisament per açò, aquesta campanya, dirigida a bussejadors esportius, és una oportunitat única per a contemplar en directe la major nau mercant romana en excavació que hi ha ara mateix en la Mediterrània. Els participants podran veure de prop aquesta embarcació naufragada en la segona meitat del segle I dC, davant les costes de la Vila Joiosa. Té més de 30 metres d'eslora i portava una càrrega de més de 3.000 àmfores de salses de peix i lingots de plom que podrien pertànyer a l'emperador Neró.

 

Les visites subaquàtiques dels bussejadors al derelicte van començar a organitzar-se en 2013, com una experiència pionera a Espanya. El seu objectiu és fer accessible aquest valuós patrimoni a la societat i conscienciar els bussejadors de la seua extraordinària importància i la seua gran fragilitat.

 

En aquest sentit l'alcalde de la Vila Joiosa, Andreu Verdú, ha destacat «la importància d'aquest tipus d'accions, per a preservar un patrimoni tan valuós com el nostre. En aquest cas concret, conscienciar els bussejadors és fonamental, perquè juguen un paper important en la vigilància, el control i la conservació de les restes arqueològiques subaquàtiques. I, si, a més, parlem del Bou-Ferrer, aquest factor és encara més important perquè ens referim a un jaciment d'elevat valor històric i científic».

 

Les immersions estan autoritzades expressament per la Direcció General de Cultura de la Generalitat i solament poden realitzar-se dins del projecte Bou-Ferrer, a través d'una reserva prèvia i amb l'acompanyament d'un tècnic del projecte.

 

Poden participar en la campanya aquelles persones en possessió del títol i de la documentació de busseig vigent per baixar a 25 metres, i que acrediten una experiència mínima de 35 immersions. A més, hauran de fer una aportació mínima de 35 € al projecte d'investigació de Bou-Ferrer, l'import de la qual es destinarà a pagar les despeses de guies i arqueòlegs. A aquesta quantitat cal afegir les despeses habituals d'una immersió i el desplaçament fins al jaciment.

 

Les immersions van començar el 5 d'agost i es realitzen durant els caps de setmana, en grups de 10 bussejadors, sempre que el clima ho permeta.

 

Els bussejadors interessats han de fer una reserva prèvia en el Club de Busseig Ali-Sub. Els dies d'immersió, els participants podran gaudir d'una visita guiada i especial al Taller del Bou-Ferrer i la Navegació Antiga, situat en Vilamuseu (Colón, 57 de la Vila Joiosa), on podran contemplar, i fins i tot tocar, peces del carregament del derelicte; comprendre aspectes interessants d’aquest, com el sistema de col·locació de les àmfores en el celler, com es dessalen o per què acaben en punta; i conèixer les últimes novetats de la investigació abans de bussejar-hi.

 

Des de 2014, les persones amb alguna discapacitat que disposen de la titulació de busseig requerida també poden participar en la campanya, gràcies al disseny d'immersions adaptades.

Notícia publicada el 11 d’Agost de 2017