Un pregó que enalteix la figura de la dona en la festa, inici dels Moros i Cristians de la Vila Joiosa

El recinte del mercadillo acull la presentació de càrrecs festers davant de més de 2.000 persones

  

La importància de la dona en la festa i la societat vilera van donar ahir el tret d'eixida a les festes de Moros i Cristians 2018 de la Vila Joiosa amb les paraules del seu pregoner Kiko Llorca. El recinte del mercat ambulant va reunir a més de 2.000 persones en la presentació dels càrrecs festers d'enguany. 
 
La jornada va començar sobre les 20.00 hores amb el tradicional cercaviles de les 22 companyies de moros i cristians representades pels seus capitans i banderers. Després d'ells, en cada bàndol, el seu rei i tancant la comitiva la junta de l'Associació Santa Marta; l'alcalde de la localitat, Andreu Verdú; la regidora de Festes, Marta Sellés; el pregoner i altres autoritats. Junts es van desplaçar des de la seu de l'Associació fins al recinte del mercat ambulant on es va celebrar l'acte de presentació. 
 
La importància de totes i cadascuna de les 22 companyies en la festa va centrar l'eix d'aquest acte, en el qual els presentadors van relatar de forma breu la història de cadascuna d'elles com a preàmbul a la desfilada dels capitans i banderers. Va començar la desfilada el bàndol moro i la música va ser a càrrec de l'Agrupació Musical Mediterrani. 
 
Després de les companyies va ser el torn d'ambaixadors, l'emissari del Rei moro, el governador de la plaça, el sentinella i els ambaixadors cristià i contrabandista. El moment més esperat va arribar quan van pujar a l'escenari el Rei moro, Pere Miquel Marcet, de la companyia Beduïns i el Rei cristià, Pere Soriano, de la companyia Catalans.  
 
La presentació va continuar amb la intervenció del pregoner d'enguany, Kiko Llorca,  qui es va encarregar de donar començament oficialment a les festes de Moros i Cristians 2018 entre històries i vivències personals en les quals va voler destacar el paper de la dona festera. Llorca va fer un repàs a la seua història familiar, repleta de dones carismàtiques, relatant com la seua àvia o la seua tia cosien els vestits de la companyia referencia de la seua família i com han sigut elles, les dones, les que han mantingut l'esperit de les festes com un esdeveniment familiar especial. 
 
El relat no va voler ser una exposició d'història festera, sinó una reivindicació i homenatge a la dona, i durant el discurs el pregoner va recordar a les úniques cinc dones que abans que ell van pregonar les festes; a les dues úniques reines cristianes de la companyia Almogàvers; a les primeres dones de la junta de l'Associació en 1974 i a les quals van lluitar per a en 1983 poder participar de forma oficial en el desembarcament. Va haver-hi paraules per a les capitanes, bandereres, membres de l'Associació, les que col·laboren amb el llibre de festes, fotògrafes, dissenyadores … en definitiva, totes les dones que formen part dels Moros i Cristians, i una petició: “que hi haja més dones en els càrrecs importants, pregoneres, ambaixadores, sentinelles, emissàries… i que arribe el dia que l'Associació la presidisca una dona” va comentar Kiko Llorca. 

Totes les imatges

Notícia publicada el 09 de Juliol de 2018