Experts en arqueologia subaquàtica es donen cita aquest cap de setmana al seminari Busseig Científic aplicat al Patrimoni Cultural que es celebra a la Vila Joiosa
La seu de la Universitat d'Alacant a la Vila Joiosa organitza aquestes jornades en què prestigiosos investigadors i arqueòlegs oferiran una formació especialitzada a professionals.
La seu de la Universitat d'Alacant a la Vila Joiosa i l'Ajuntament de la Vila Joiosa organitzen aquest cap de setmana el seminari “Busseig científic aplicat al patrimoni cultural”. Les sessions, en què es versarà sobre busseig i arqueologia des de diversos punts de recerca, així com els recursos científics de l'Armada Espanyola, s'oferiran el dissabte 13 i el diumenge 14 de juliol a Vilamuseu.
L'Alcalde Marcos Zaragoza inaugurarà les jornades que reuneixen un nodrit grup d'especialistes en arqueologia subaquàtica en actiu, grans experts que en aquests moments estan liderant o participant en els projectes que es desenvolupen a Espanya. Aquest tipus d'activitat requereix una formació especialitzada i està regulada normativament, per la qual cosa la Universitat d'Alacant i l'Ajuntament de la Vila Joiosa ofereixen, amb aquest seminari, una formació especialitzada que recorrerà les singularitats de la disciplina, des dels recursos científics que posseeix la Armada i el marc normatiu, amb la ponència del Comandant Naval d'Alacant, Joaquín Vegara, fins a les tècniques especialitzades que es fan servir en funció del tipus de jaciment, la profunditat o la zona geogràfica.
Els professors del curs són científics de reconegut prestigi, com ara la doctora del Consell Superior d'Investigacions Científiques, Ana Crespo, cap del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de l'Institut Andalús del Patrimoni Històric, Milagros Alzaga, responsable del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya , Rut Geli, l'investigador de la Universitat de València, Carlos de Juan, o el professor Nigel Nayling de la Universitat de Wales, entre d'altres. Aquests experts són responsables de projectes tan importants com For Sea Discovery, l'extracció del restes Mazarrón 2, l'excavació del restes Formigues II o la del vaixell de Sant Pere d'Alcántara.
Aquests experts exposaran cóm treballen sota l'aigua per aplicar el mètode arqueològic en operacions d'alta precisió superant les dificultats que imposa el medi subaquàtic, amb aigües tèrboles, coves submergides, profunditat o corrents forts. L'arqueologia subaquàtica empra el mateix mètode i persegueix els mateixos objectius que l'arqueologia en general, però té la singularitat que el treball de camp es realitza sota l'aigua, gairebé sempre utilitzant tècniques de busseig, que es coneixen com a busseig científic.
El seminari comptarà també amb la visita a la sala d´interpretació del jaciment romà Bou Ferrer, Bé d'Interès Cultural subaquàtic localitzat a mitja milla de la costa vilera, el magatzem i els laboratoris d'arqueologia subaquàtica de Vilamuseu.
- Font: Font pròpia
- Regidoria: Patrimoni Històric, Educació.
- Transformar en pdf la notícia
Notícia publicada el 10 de Juliol de 2024