La Vila Joiosa recolza el sector pesquer i s'uneix a les accions per denunciar la mesura de retallades de la pesca d'arrossegament proposada per la Unió Europea

Els grups polítics de l'Ajuntament de la Vila Joiosa han signat aquest matí al port una moció conjunta per instar la Unió Europea que no aprovi la mesura que limita a 27 dies els dies de feina de la pesca d'arrossegament.

Imagen que acompaña la notícia
Representants dels cinc grups polítics municipals de l'Ajuntament de la Vila Joiosa (PP, PSOE, Compromís, Vox i Gent per La Vila) han signat aquest matí al port una moció conjunta que insta el Consell d'Agricultura i Pesca de la Unió Europa a eliminar la mesura proposada que redueix a 27 els dies de feina de la pesca d'arrossegament al mar Mediterrani. Aquesta nova mesura que rebaixaria els dies de pesca d'arrossegament de 133 a 27 dies a l'any es debatrà dilluns al Consell d'Agricultura i Pesca a Brussel·les. El text també inclou la petició als diputats espanyols al Parlament Europeu a votar en contra d'aquesta proposta a la comissió convocada dilluns a Brussel·les, així com sol·licita al Govern d'Espanya que defensi el sector pesquer del Mediterrani i no permeti més reduccions de jornades de treball ni de drets dels mariners i apliqui un pla de gestió que garanteixi la sostenibilitat del sector pesquer.
 
Aquest document de defensa del treball dels mariners de la Vila Joiosa compta amb el suport dels empresaris de l'hostaleria, de la distribució i venda de peix i la indústria redera del municipi, els representants del qual també han participat a la trobada juntament amb el patró major de la Confraria de Pescadors de la Vila Joiosa, Miguel Solbes.
 
L'Alcalde Marcos Zaragoza ha mostrat el seu màxim suport al sector pesquer i s'ha posat a disposició de la Confraria de Pescadors de la Vila Joiosa per dur a terme tota mena d'accions i denúncies contra la nova mesura de retallades de dies de feina de la pesca d'arrossegament anunciada per la Unió Europea. “Es tracta d?una qüestió de poble. Hem d'estar tots units des de la Vila Joiosa, des de València i des de Madrid per defensar el sector pesquer, perquè no només afecta els mariners i les seves famílies, afecta la nostra economia, la nostra cultura i el nostre patrimoni. Afecta també el sector hostaler, les empreses de venda i distribució de peix, la nostra indústria redera i, en definitiva, el nostre poble” ha destacat. Zaragoza ha explicat que “l'objectiu no és quedar-se amb 130 dies sinó que els mariners puguin treballar com la resta de sectors econòmics i fer una anàlisi científica de la situació del mar Mediterrani per aplicar polítiques fructífera amb coneixement de causa”. L'Alcalde ha afegit que ja s'ha posat en contacte amb dirigents polítics del Govern central perquè avalin la documentació que presenten i facin pressió a les institucions europees per tombar aquesta nova mesura.
L'Alcalde Marcos Zaragoza i els regidors de Pesca i de Turisme, Carlos Soler i Rosa Llor-ca, acompanyaran els mariners de la Vila Joiosa dilluns que ve en la manifestació convocada a Madrid davant la seu de la Unió Europea a Espanya i en què participaran totes les confraries de pescadors del Mediterrani per protestar contra la nova mesura que es debatrà aquest mateix dilluns al Consell d'Agricultura i Pesca a Brussel·les.
 
Dimarts, 10 de desembre, la Confraria de Pescadors de la Vila Joiosa convoca una concentració de tota la ciutadania al port a les 13.00 hores per reivindicar els drets del sector pesquer. Aquesta concentració es convocarà a tots els ports pesquers de l'arc mediterrani espanyol, de manera que sonaran alhora les botzines de totes les embarcacions per protestar per les mesures proposades per la Unió Europea.
 
El regidor de Pesca, Carlos Soler, va participar dijous passat a la trobada amb el conseller d'Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca, Miguel Barrachina, representants de les confraries de pescadors i ajuntaments afectats de la província d'Alacant, davant la preocupació pel anunci de la Unió Europea. A la reunió, que va tenir lloc al port de Santa Pola, es va comunicar el contingut de la missiva que la conselleria va remetre dimarts al nou Comissari Europeu de Pesca i Oceans, Costes Kadis, sol·licitant-li que reconsideri la proposta de l'anterior Comissió Europea sobre les possibilitats de pesca a la Mediterrània i el mar Negre. El document és signat pels consellers de pesca de la Comunitat Valenciana, Múrcia, Catalunya, Balears i Andalusia.
 
Aquesta decisió de limitar els dies per pescar suposa la fi de la pesca a la Comunitat Valenciana i Alacant serà la província de la Comunitat Valenciana més afectada ja que la mesura suposaria l'amarratge definitiu de 114 vaixells, 36 del port de la Vila Joiosa.
 
 
TEXT DE LA MOCIÓ CONJUNTA DELS GRUPS POLÍTICS DE L'AJUNTA-MENT DE VILLAJOYOSA
 
És enorme la preocupació en tota la nostra societat les condicions que contempla la proposta de reglament sobre les possibilitats de pesca per a determinades poblacions de peixos i grups de poblacions de peixos aplicables al Mar Mediterrani i Mar Negre per al 2025.
 
Aquesta proposta posa en perill la subsistència de l'activitat pesquera professional a la Mediterrània occidental, i en conseqüència, ens deixarà sense peix fresc de proximitat.
 
El reglament que està sobre la taula proposa l'exorbitant reducció aproximada del 79%, respecte del 2024, dels dies de pesca de què disposen els arrossegadors de la Mediterrània occidental. És a dir, que els vaixells d'arrossegament espanyols de la Mediterrània han passat de disposar de més de 200 dies de pesca anuals el 2019 a 130 el 2024 i, si s'aprova la proposta, a uns 27 el 2025.
 
És totalment impossible que una empresa familiar pugui subsistir si només té activitat 29 dies a l'any, però és que a més el peix i el marisc que captura la flota arrossegadora suposa més del 70% del que es desembarca i una reducció tan dràstica dels desem- vaixells també conduirà a la ruïna a totes les estructures socials (confraries) i econò-miques (llotges, Organitzacions de Productors) del sector. Serà un efecte en cascada que es notarà als mercats tradicionals, la restauració de la costa, que impacta directament en la indústria turística en el seu vessant cultural i gastronòmic i, per descomptat, a les llars, provocant una severa desafecció cap a les institucions europees en veure's com un atemptat contra la idiosincràsia i cultura dels pobles pesquers.
 Aquesta proposta només es basa en teoria en la sostenibilitat biològica sense haver considerat els aspectes socials i econòmics.
La proposta d'aplicació d'unes mesures tan dràstiques no es basa en la demostració d'un estat calamitós dels recursos, sinó en interpretacions extremes i ideologitzades dels models matemàtics predictius a partir de les dades recollides a les campanyes científiques, a els observadors a bord i als desembarcaments. Aquesta interpretació de les dades i models no han estat contrastades ni comparades amb altres corrents científics que opinen que, amb les mateixes dades i aplicant altres models matemàtics, les projeccions més probables són d'una recuperació a la costa mediterrània espanyola, salvant les situacions de sobrepesca. De fet, els pescadors espanyols estan observant una recuperació clara dels recursos.
El veritable objectiu, perseguit des de fa temps és l'eliminació de la pesca d'arrossegament de fons a la Mediterrània occidental, zona a la qual pertany la Vila Joiosa, i sense arrossegament no hi ha sector pesquer ni peix al plat.
El conjunt social, econòmic i industrial de la Vila Joiosa no podria suportar la reducció del 66% de la seva activitat pesquera, ni cap població del litoral pesquer del Mediterrani europeu, atès que aquesta prohibició només afecta els països comunitaris, deixant sense regulació ni control lactivitat pesquera daltres països de la conca mediterrània.
No és just ni lògic que la decisió es basi en una sola espècie, el lluç, deixant enrere l'enfocament ecosistèmic, i sense considerar que, en el cas de la Vila Joiosa i la resta de les comunitats amb flotes d'arrossegament, actuem sobre recursos demersals, que requereixen una gestió d'àmbit regional, i no supranacional com requereixen els recursos pelàgics (el lluç), que si s'han de gestionar a un nivell supranacional.
La proposta plantejada per la Comissió Europea contravé els principis de la Política pesquera comuna (PPC), ja que no garanteix la consecució del principi establert a l'article 2 del Reglament 1380/2013, que estableix que cal garantir que les activitats de la pesca i l'aqüicultura siguin sostenibles ambientalment a llarg termini i es gestionin de forma coherent amb els objectius de generar beneficis econòmics, socials i ocupació, i contribuir a la disponibilitat de productes alimentaris.
 
El sector pesquer del Mediterrani espanyol, amb la nostra ciutat com a clar exemple, ja està en una situació agònica per les contínues limitacions i pressions imposades per la Unió Europea, amb especial intensitat des de l'any 2020, el nostre sector pesquer directament i la resta de sectors dependents del mateix estan patint una estrangulació de les seves activitats que els aboca la desaparició, això és un desastre econòmic, laboral, social i cultural al qual tenim l´obligació d´oposar-nos, estem segurs que no podem preveure l´abast que aquesta proposta tan cruel.
 
PROPOSTA D'ACORDS
PRIMER.-Fer arribar a la totalitat dels 61 diputades i diputats d'Espanya al Parlament Europeu aquesta moció amb la nostra disconformitat amb la retallada proposada per l'anterior comissari i sol·licitar el vot en contra en el cas que arribi a votar-se en sessió plenària.
 SEGON.- Fer arribar la nostra queixa i repulsa el nou comissari, Costes Kadis, i demanar-li que elimini la proposta del comissari anterior.
 TERCER.- Instar el Govern d'Espanya que continuï insistint en la defensa del sector pesquer de la Mediterrània i no permeti ni una reducció més de la quota de jornades de treball a l'any, ja de per si mateix molt escassa actualment.
 QUART.- Instar el Govern d'Espanya a realitzar un Pla de Gestió per al sector pesquer en col·laboració de les comunitats autònomes, avaluant-ne els recursos i buscant la sostenibilitat del sector.
 CINQUÈ.- Crear una xarxa de científics i membres del sector pesquer per estudiar i investigar les situacions pesqueres del Mediterrani, en el nostre cas implicant les Universitats de la província d'Alacant.
 SISÈ.- Traslladar aquesta moció al Consell d'Agricultura i Pesca de la Unió Europea, instant a una modificació del plantejament sobre la base de criteris tècnics contrastats.
 SETÈ.- Traslladar aquesta moció a la Federació Nacional de Confraries de Pescadors.
 VUITÈ.- Traslladar aquesta moció a la Secretaria General de Pesca ia la Subsecretaria d'Agricultura, Pesca i Alimentació del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

 

Totes les imatges

Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia

Notícia publicada el 07 de Desembre de 2024