La Vila Joiosa obri al públic la torre de Sant Josep i el seu jardí funerari romà

Facebook logo    Twitter logo
Imagen que acompaña la notícia

La Vila Joiosa ha obert al públic la Torre de Sant Josep i el seu jardí funerari romà. Per a això s'ha signat un conveni amb el Càmping el Torres i el Restaurant el Trébol, que s'ocuparan desinteressadament d'obrir la tanca del recinte de la torre a hores diürnes i tancar-la al capvespre, així com d'avisar Vilamuseu en cas de detectar algun problema.

 

La Torre de Sant Josep és la més gran de les tres ben conservades en la Hispania Romana i el recinte és el més gran de la Península i un dels de majors dimensions d'Europa, pel que és un dels monuments més destacats d'Hispània. El recinte era amb seguretat un jardí funerari en el qual hi havia grans pedestals amb escultures i plantes relacionades amb el món dels morts a l'antiga Roma.

 

La restauració de la torre, patrocinada principalment per la Generalitat Valenciana amb la participació de l'Ajuntament de la Vila Joiosa i el mecenatge d'Elaine Evans, va acabar en 2015 juntament amb la del mur que delimitava el recinte funerari. A l'abril de 2016 es van acabar les obres de tancament de l'entorn, il·luminació de la torre i realització d'uns jardins accessibles amb les mateixes plantes que tenien els jardins funeraris romans: murta, llorer, acant, espígol, heura, roses vermelles, vinya i un xiprer, totes aquestes relacionades amb el més enllà.

 

Els treballs van ser patrocinats per Elaine Evans, voluntària i mecenes de Vilamuseu, que ara també ha patrocinat la instal·lació de càmeres de vigilància i la reparació d'un dels focus. L'Ajuntament ha esperat nou mesos fins que les plantes han fet arrels profundes, per impedir que patisquen danys, i ara considera que ha arribat el moment d'obrir el recinte al públic amb garanties de protecció i conservació. Com a agraïment a la generositat d'Elaine Evans el Ple de l'Ajuntament va aprovar per unanimitat donar el seu nom als jardins.

 

Aquests últims treballs, com tot el manteniment del monument i els seus jardins, han estat coordinats per personal de les regidories de Patrimoni Històric i Urbanisme, i realitzats per les regidories de Serveis Tècnics i de Parcs i Jardins. L'obertura al públic pretén convertir la torre en un atractiu turístic i cultural de primer ordre, per la seua importància i originalitat.

 

En les pròximes setmanes es remataran els treballs amb la instal·lació de nous panells interpretatius amb accés per codis QR a vídeos que explicaran la torre i el jardí funerari, i amb la instal·lació de noves senyals indicadors des de la CN-332.

 

«L'obertura de la Torre de Sant Josep suposa un pas més per a la seua posada en valor i el foment del turisme cultural a la Vila Joiosa. Voldria agrair al Càmping el Torres i el Restaurant el Trébol l’ajuda desinteressada per dur a terme aquesta obertura, que segur serà també molt beneficiosa per a ells pel trànsit de turistes que generarà» ha comentat M. Ángeles Gualde, regidora de Cultura de l'Ajuntament de la Vila Joiosa.

Totes les imatges

Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia

Notícia publicada el 03 de Febrer de 2017