El festival de recreació històrica ‘FESTVM Alonis’ es convertirà en el primer esdeveniment d'aquest tipus a Espanya totalment inclusiu

  

Imagen que acompaña la notícia

FESTVM Alonis, vida romana a la Vila Joiosa, el festival de recreació històrica organitzat per l'Ajuntament i l'Associació Cultural Hispania Romana, arriba a la sisena edició i es desenvoluparà els dies 22 i 23 d'abril de 2017. FESTVM Alonis ja es troba posicionat en el calendari turístic i cultural de l'antiga Roma a Espanya. Aquest certamen és el primer esdeveniment d'aquest tipus totalment inclusiu que se celebra a Espanya.

 

Aquest esdeveniment comptarà amb un campament (castra) militar que rememora l'únic castra conegut fins a la data a la Comunitat Valenciana, que va estar davall l'actual la Vila Joiosa, amb una capacitat d'una cohort (unes 500 persones), i que es va construir durant les Guerres Sertorianes, entre els generals Sertori i Pompeu, entre 82 i 72 aC.

 

Dissabte a la tarda, de 16.30 a 20.00 hores hi haurà visites guiades en castellà, valencià i anglès al campament militar romà instal·lat a la platja del Moro (a 200 m del camp de futbol del Pla), que inclouran jocs infantils romans i una part dedicada a les llevadores i la família romana. Aquestes visites seran inclusives, ja que comptaran amb un recorregut accessible, amb recreadors experts en visites tàctils audiodescriptives per a persones cegues i adaptades a persones amb discapacitat mental, i amb intèrpret de llengua de signes espanyola. Amb això, Festum Alonis es converteix en el primer esdeveniment de recreació històrica d'Espanya dissenyat per a totes les persones.

 

Dins de l'horari de visita al castra, de 17.30 a 18.00 hores es representarà un judici de l'antiga Roma, un mòdul nou que l'Associació Cultural Hispania Romana estrena en aquest esdeveniment. Les lleis i, en general, el dret actual procedeixen del dret romà. Aquestes representacions són fruit de llargs processos d'investigació, perquè tinguen un alt grau de veracitat. Serà com assistir a un autèntic juí a l'antiga ciutat romana d'Al·lon (La Vila Joiosa) fa 2.000 anys. En aquestes representacions els recreadors interactuen amb el públic d'una manera tan rigorosa com interessant i divertida.

 

Els recreadors marxaran, el diumenge 23, des del castra fins l'Arsenal, al costat de la platja Centre, la desembocadura del riu i el nucli antic de la Vila, on d’11.00 a 12.30 hores realitzaran exercicis d'entrenament, tàctica i combat militar romà, així com jocs de gladiadors amb presència de públic de diferents classes socials romanes.

 

Entre les activitats d'aquest esdeveniment, destaquen les dissenyades especialment per als xiquets. El taller infantil Vilakids de Vilamuseu es dedicarà a l'armament romà de dimarts 18 al dissabte 22 d'abril. El dissabte 22 al matí hi ha programades en Vilamuseu visites especials al Taller del derelicte Bou-Ferrer (la major nau romana en excavació de la Mediterrània), a un esquelet romà de les últimes excavacions en la necròpolis de les Casetes (per una arqueòloga especialista en Antropologia) i a la part de l'exposició «Tresors de la Vila Joiosa» dedicada al municipium romà d'Al·lon. El programa complet es pot descarregar al web de Vilamuseu (http://www.vilamuseu.es/festumalonis).

 

L'Associació Hispania Romana reuneix nombrosos socis i sòcies procedents de tota Espanya que recreen amb gran fidelitat l'època de les Guerres Càntabres (29-19 aC), que el primer emperador, August, va emprendre contra les tribus de càntabres i asturs del nord de la Península. Va ser en aquestes guerres on la Legió VIIII (‘legió novena’), que és el grup de recreació militar de l'Associació, va rebre el cognom d’Hispana. La Legió VIIII (no "IX") Hispana va participar en la invasió i conquesta de les illes britàniques i la desaparició d’aquesta en algun moment del s. II dC és encara un misteri per als investigadors. L'Associació Hispania Romana es distingeix per la gran importància que dóna a la vida civil romana, no només a la militar; i dins aquesta al paper de les dones i els xiquets. De fet, en edicions anteriors de FESTVM Alonis s'han recreat un casament romana, el despertar d'un magistrat i la seua família, la fabricació del calçat, la medicina, la topografia o diferents cerimònies funeràries i religioses.

Totes les imatges

Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia

Notícia publicada el 12 d’Abril de 2017