L'Ajuntament de la Vila Joiosa s'oposa a la instal·lació d'una nova piscifactoria enfront de la costa del municipi.

L'informe del Servei Municipal d'Arqueologia desaconsella sense pal·liatius l'aprovació del projecte, pels seus efectes negatius sobre el paisatge i el valuós patrimoni arqueològic del municipi

  

L'Ajuntament de la Vila Joiosa presentarà al·legacions contra el projecte d'una nova instal·lació d'aqüicultura per a l'engreix d'orada, llobarro i corbina en gàbies flotants, davant la costa del municipi.

 

L'Equip de Govern municipal portarà a la Comissió d'Urbanisme de demà una moció en contra del projecte, basada en l'informe encarregat al Servei municipal d'Arqueologia i Patrimoni. Aquest estudi desaconsella absolutament l'execució del projecte pel negatiu impacte que tindrà sobre el paisatge de la costa, els seus efectes devastadors sobre el patrimoni arqueològic subaquàtic i perquè atempta contra el model de ciutat que el municipi desenvolupa des de fa anys.

 

La Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural va sol·licitar a l'Ajuntament un informe sobre les matèries de la seua competència en relació amb aquest projecte. Es tracta d'una nova piscifactoria de grans dimensions, que s'instal·laria davant de la platja Centre del municipi, i que segons els experts consultats, tindria un gran impacte negatiu sobre el paisatge cultural la Vila Joiosa, el derelicte Bou-Ferrer i el projecte científic internacional que ho fa costat i el model turístic de qualitat que regeix al municipi.

 

Concretament, l'informe realitzat pel Servei municipal d'Arqueologia i Patrimoni considera que la instal·lació envairà totalment el paisatge marí de la localitat i es convertirà en protagonista absolut d’aquest. D'una altra banda, adverteix del mal que poden patir les principals fites del patrimoni arqueològic subaquàtic de la Vila Joiosa, com ara el derelicte Bou-Ferrer, el jaciment de la Fonda i diferents derelictes de la I Guerra Mundial. Segons aquest informe, els corrents procedents de la nova piscifactoria, plenes de deixalles, afectarien greument aquest patrimoni de rellevància reconeguda internacionalment.

 

Així mateix, des del Servei Municipal d'Arqueologia i Patrimoni de la Vila Joiosa, consideren que l'informe paisatgístic que s'adjunta al projecte i que pretén avalar-lo és esbiaixat, pateix d'un sorprenent desconeixement de la realitat del patrimoni local i és inacceptable i deficient. En aquest sentit, denuncia que s'ha basat en informació obsoleta sobre el patrimoni i que, en cap moment, s'han dirigit a aquest servei per demanar informació actualitzada. També posa en qüestió la metodologia utilitzada per a les prospeccions subaquàtiques, així com el rigor en la realització de l'estudi.

 

L'alcalde de la Vila Joiosa, Andreu Verdú considera que «d’acord amb aquest informe, està demostrat que aquesta part de la costa, davant de la platja Centre, no és la ubicació més adequada per a aquest tipus d'instal·lació» i afegeix que «l’Ajuntament ha de vetlar per la conservació del valuós patrimoni de la Vila Joiosa i per preservar el model de ciutat que distingeix el nostre municipi, basat en un turisme cultural i de qualitat».

 

L'Equip de Govern municipal portarà demà a la Comissió d'Urbanisme aquest informe i un altre que està ultimant la Regidoria d'Urbanisme.

Notícia publicada el 12 de Juliol de 2017