Arranca una nova campanya d'excavació arqueològica subaquàtica en el Bou-Ferrer

L'Ajuntament de la Vila Joiosa participa en la iniciativa aportant les instal·lacions de Vilamuseu, així com els arqueòlegs, el voluntariat i les restauradores

  

Des de principis d'agost, el jaciment del Bou-Ferrer, situat a només 1.000 metres de distància de la costa de la Vila Joiosa, és escenari d'una nova campanya d'excavació arqueològica subaquàtica, basada en una fórmula de col·laboració científica potent entre diverses institucions i diferents especialistes. Entre aquests, i per primera vegada, hi ha representants del Museu d’Arqueologia de Catalunya.

 

La iniciativa està promoguda i finançada per la Direcció general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana, dins del Programa Anual d'Actuacions Arqueològiques.

 

L'excavació pretén donar resposta als múltiples interrogants que el jaciment ha plantejat als investigadors durant els últims anys, com les dimensions precises del navili, la tècnica de construcció, el tipus de fustes, el volum exacte de la càrrega d'àmfores i lingots de plom o, fins i tot, les causes possibles del naufragi i de la seua posició davant la Vila Joiosa, fora de les rutes comercials de l'època.

 

Per a afrontar un repte d'aquestes dimensions ha sigut determinant la col·laboració de diversos experts i diferents institucions que han decidit unir esforços i coneixements per a portar endavant el projecte.

 

L'Ajuntament de la Vila Joiosa, a través de Vilamuseu, aporta les seues instal·lacions, els arqueòlegs, el voluntariat i les restauradores per a donar suport al tractament de tots els materials extrets del fons marí. El Club Nàutic de la Vila Joiosa és el responsable de dotar al projecte de totes les infraestructures nàutiques necessàries, amb el suport també del seu personal de marineria.

 

Per la seua banda, la Universitat d'Alacant, a través de l'Institut Universitari d'Investigació en Arqueologia i Patrimoni i la Fundació General, participa en el projecte amb els seus arqueòlegs i tècnics en documentació del patrimoni, embarcacions de suport i equips submarins.

 

Una novetat important en aquesta campanya 2017 és la col·laboració del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), dependent del Museu d'Arqueologia de Catalunya, integrat en l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, que participa amb el seu vaixell d'investigació Thetis i un equip de quatre arqueòlegs subaquàtics. Aquesta infraestructura està dotada dels mitjans necessaris per a la intervenció arqueològica subaquàtica i van a permetre aconseguir els objectius proposats.

 

El jaciment arqueològic subaquàtic Bou-Ferrer és el derelicte d'un mercant romà d'època altoimperial que transportava una càrrega principal d'àmfores, que contenien salses de peix, de tipologia Dressel 7-11, amb quatre variants morfològiques principals; a més, transportava un carregament secundari de lingots de plom amb les marques de propietat de l'emperador. Viatjava des de l'actual Cadis fins a Roma en la segona meitat del segle I dC i es va enfonsar davant la Vila Joiosa, allunyat de la seua ruta, probablement per una avaria o víctima d'un temporal.

 

Des del seu descobriment per a la ciència, l'any 1999, s'han realitzat diverses intervencions arqueològiques finançades per la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana. L'any 2014 va ser declarat Bé d'Interès Cultural i en 2017 la UNESCO l’ha inclòs en el seu Registre de Bones Pràctiques en Arqueologia Subaquàtica.

Totes les imatges

Notícia publicada el 10 d’Agost de 2017