Es culminen els treballs de restauració i posada en valor del santuari iberoromà de la Malladeta

Els treballs s'han centrat en les estades del santuari situades en el vessant oest i en el cim del turó per a la protecció i revaloració d'aquest excepcional jaciment de la Vila Joiosa

Imagen que acompaña la notícia

El santuari iberoromà de la Malladeta constitueix un dels jaciments més importants del nostre municipi per l'excepcional d'aquesta mena d'enclavaments religiosos, per les seues grans dimensions i per la seua associació a la ciutat ibèrica de la Vila Joiosa, així com per la seua relació amb l'observació de l'eixida del sol en els dies meitat entre solsticis, per a la fixació del calendari agrícola.

 

Els treballs escomesos, dirigits per la regidoria de Patrimoni Històric i executats per l'empresa Arqueo Inventario SL, han consistit en la posada en valor de la totalitat dels sectors excavats d'aquest jaciment excepcional.

 

En anteriors projectes es van posar en valor les estructures localitzades en el vessant situat a l'est del turó. Els treballs ara realitzats s'han centrat en les estades del santuari situades en el vessant oest i en el cim del turó, i han consistit després de traure a la llum les estructures que es van cobrir per a la seua protecció després la seua excavació entre els anys 2005 i 2008, en la consolidació d’aquestes realitzant un recrescut de les zones pitjor conservades amb una filada de pedres de maçoneria travades amb morters de calç, arena i terra del lloc, la funció del qual és la protecció de les restes del jaciment, sense pretendre reconstruir elements no documentats.

 

Aquestes reposicions fàcilment reversibles, han sigut senyalitzades amb una línia de fragments ceràmics d'època contemporània. Així mateix, s'han reproduït els paviments de les estances que no s’hi conservaven i s'ha dut a terme el tancament perimetral de les zones intervingudes mitjançant una tanca de pals de fusta que permet la seua contemplació. Tots aquests treballs culminen la posada en valor de la totalitat de les restes excavades del santuari, el qual queda obert per a la seua visita pública.

 

"Aquesta restauració se suma a altres accions, com la recentment finalitzada primera fase de restauració de la torre del Dr. Esquerdo en la Malladeta, i posa de manifest l'aposta de la Regidoria de Patrimoni Històric per recuperar i posar en valor per al gaudiment de la població vilera i visitants els nombrosos monuments de la localitat", explica Xente Sebastià, regidor de Patrimoni Històric.

 

Sebastià afig que "2022 serà l'any en què comencen les obres de museïtzació i posada en valor de les Termes d'Al·lon", per a les quals es destinarà prop de 3 milions pluriennals i que iniciaran la seua primera fase amb un pressupost de 400.000 euros. A més, l'edil viler anuncia, que “el servei municipal de Patrimoni Històric està treballant perquè puguen materialitzar-se més projectes de rehabilitació de monuments per a enguany”, i que “en breu esperem poder anunciar des de la Regidoria".

 

Totes les imatges

Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia

Notícia publicada el 05 de Gener de 2022