5000 tapagots es repartiran a les festes de Moros i Cristians de la Vila Joiosa per prevenir agressions sexuals per submissió química

Aquesta nova iniciativa de prevenció per part de la regidoria de Benestar Social i Igualtat s'uneix a la instal·lació de dos punts violetes per atendre les possibles agressions durant els dies de festes patronals.

Imagen que acompaña la notícia

2 punts violeta d'atenció a agressions sexuals i la distribució de 5000 tapagots són les dues iniciatives que posarà en marxa la regidoria de Benestar Social i Igualtat, juntament amb Creu Roja, l'Associació Santa Marta i les àrees de Festes i Seguretat Ciutadana del Ajuntament de la Vila Joiosa, per tal de garantir la seguretat i benestar tant dels festers com dels visitants a les festes de Moros i Cristians.

 

Aquest any s'instal·laran dos Punts Violeta per atendre les possibles agressions sexistes durant les matinades dels dies 25 i 28 de juliol, en horari de 12 a 4 hores de la matinada. En concret s'ubicarà un Punt Violeta 'Espai Propi' de sensibilització i intervenció a l'Avinguda Ensenyants de la Vila, a la rotonda propera a l'institut La Malladeta, la matinada del 25 de juliol i, com a novetat, el dia 28 s'instal·larà el Punt Violeta 'Espai Propi' a la matinada del Desembarcament a la Plaça Sant Pere, al costat del Lloc Avançat de Comandament que la Policia Local instal·la a la Platja Centre.

 

El Punto Violeta, comptarà amb una psicòloga especialitzada en gènere que oferirà una primera intervenció en cas de donar-se una situació de presumpta agressió sexista o sexual en un espai privat on la persona que acudeixi pugui sentir-se segura i tranquil·la. Estarà coordinat amb l'àrea de Festes i, en tot moment, amb la Policia Local de la Vila, i serà prioritària l'atenció a les víctimes.

 

 

També a l'Espai Propi de Creu Roja, i gràcies a un equip conformat per una tècnica en integració social i voluntariat amb formació específica en matèria de Punts Violetes que aniran identificats amb samarretes, es realitzaran activitats de sensibilització ciutadana per generar xarxes de suport i aliances de manera que, el compromís ciutadà de repulsa cap a actituds sexistes i lgtbifòbiques, sigui generalitzat. Es tracta de sumar persones que siguin actives i reaccionin davant de qualsevol tipus de violència sexista, agressió sexual o delicte d'odi al col·lectiu LGTBI. A aquestes persones se'ls lliurarà una polsera morada que les identificarà i que servirà perquè qualsevol que es trobi en una situació incòmoda o tingui por al carrer, hi pugui acudir.

Al Punt Violeta, coordinat des del Departament de Serveis Socials i Igualtat, a més d'informació sobre què és la violència sexista, agressió sexual, etc., s'oferiran targetes fàcils de portar a sobre oa la funda del mòbil amb els telèfons d'emergències , Policia Local, Guàrdia Civil, Oficina de Víctimes del Delicte o el 016.

La campanya, subvencionada gràcies al Pacte d'Estat contra la violència de gènere, es completa amb cartelleria sobre ubicació dels Punts Violeta, publicitat a ràdio i informacions a les xarxes socials municipals enfocada a la població en general, amb especial èmfasi en la gent jove .

 

Com a novetat aquest any i per prevenir agressions sexuals per submissió química en el consum de begudes, la regidoria de Benestar Social i Igualtat repartirà 5.000 tapagots a les casernes de les companyies Contrabandistes i Tuareg, ja que en ostentar els regnats cristià i moro, es preveu que siguin els espais on conflueixin més persones durant aquestes festes de Moros i Cristians. Per fer-ho, s'ubicaran dispensadors d'aquests tapagots a la barra de les dues casernes festeres.

 

La submissió química (tant per consum de beguda com per les punxades) és una pràctica cada vegada més freqüent en els casos de violència sexual, segons dades de l'Institut Nacional de Toxicologia de 2023 que realitza una estimació que, a més, al 92 ,4 % dels casos, la víctima era dona.

Aquesta pràctica delictiva, està darrere del 33 % de les agressions sexuals dels últims cinc anys i no sempre surt a la llum, ja que un resultat analític negatiu no descarta que s'hagi produït. Els coneguts que freqüenten entorns propers a la víctima són els responsables del 80 % de les submissions químiques a Espanya.

 

La proposta municipal té un doble objectiu: per una banda, prevenir efectivament l'abocament de substàncies químiques a persones sense el seu consentiment amb finalitat delictiva, i, per altra banda, manifestar el rebuig frontal que hi ha a l'entorn fester a aquest tipus d'accions que no tenen cabuda a la festa. "L'objectiu és evidenciar que a les nostres festes no tolerem aquest tipus d'accions i crear un bloc ciutadà contra aquestes accions que coarten la llibertat de les dones", va subratllar la regidora de Benestar Social i Igualtat, Maite Sánchez Vaello.

 

Els tapagots són etiquetes de grans dimensions (d'uns 12 cm de diàmetre) que cobreixen la boca del got o copa i que s'enganxen a les vores del got, permeten el tancament del got o copa gairebé hermèticament i són reciclables. Un cop enganxat els tapagots, es passa la palleta per l'orifici i la beguda està segura i protegida. Es tracta d'unitats individuals que la persona que vulgui posar a la beguda podrà agafar de la barra d'ambdues companyies de manera gratuïta. Els tapagots estan fabricats en polímer termoplàstic vàlid per a tot tipus de productes alimentaris i compleixen totes les regulacions europees sobre aquest ús. Estan fabricats sota les normes ISO 14001, ISO 9001 i el certificat de Gestió Medi Ambiental FSC. A més, els materials i productes utilitzats als tapagots tenen totes les garanties sanitàries i compleixen amb les diferents normes per protegir la salut de les persones usuàries.

 

Totes les imatges

Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia

Notícia publicada el 14 de Juliol de 2023