La vilera Ana Baldó presenta el llibre “La costura de les arts marítimes”, guardonat pel Museu Marítim de Barcelona
Aquesta publicació retrata la producció manufacturera espanyola del fil i les xarxes que, des de la Vila Joiosa, es proveïa a naus mercants i barques de pesca des de l'època ancestral fins als anys 60.
La vilera Ana Baldó presentarà el proper dimarts 16 d'abril el llibre "La costura dels arts marítims. La indústria del fil, la corderia i la xàrcia marinera a la Vila Joiosa”. Aquesta obra relata aquest ofici artesanal des de la mirada etnogràfica i desvetlla l'organització laboral de la producció manufacturera espanyola de fil, corderia i xarxes marines que, des de la Vila Joiosa, proveïa naus mercants i barques de pesca des d'època ancestral fins als anys 60 del segle XX. Aquesta obra ha estat reconeguda amb el premi de recerca Ricart i Giralt concedit pel Museu Marítim de Barcelona el 2017, per la qual cosa ha estat editada pel Museu Marítim de Barcelona i l'Ajuntament de la Vila Joiosa.
L'acte de presentació, que es celebrarà el dimarts 16 d'abril a Vilamuseu, comptarà amb l´assistència del director del Museu Marítim de Barcelona, Enric García Domingo, i la conservadora d´aquest mateix museu, Inma González Sánchez.
Esta especialista en patrimoni marítim demostra al llibre que la riquesa d'esta etnografia ve donada perquè l'organització productiva s'ha mantingut gremial fins als anys 60 del segle XX, a causa de l'escassa industrialització, el liberalisme dèbil i inestable i la posterior autarquia dictatorial. Baldó ha documentat al detall el treball manufacturer, la transmissió oral esglaonada de l'ofici, la presència d'un Domestic System femení fort que deriva d'una divisió sexual del treball i la normalització de la mà d'obra infantil. Baldó mostra que els canvis socials dels anys 60, amb les reivindicacions laborals femenines per al reconeixement de l'ofici de xarxera i la jubilació corresponent a través de la Central Nacional Sindical, mostren un exemple de la força social a l'obertura de l'autarquia espanyola. Per això, conclou que la cultura de la comunitat vilera s'ha creat gràcies a l'habilitat de transformar l'espart i el cànem característics del clima mediterrani estepari en precioses arts i caps amb què amarraven les embarcacions, navegaven, mercadejaven i capturaven la fauna marina .
Ana Baldó, llicenciada en Història i doctora en Antropologia Cultural, s'ha especialitzat en estudis marítims amb la publicació del llibre La cultura de les barques de fusta (Alacant, 2018), articles en revistes com La indústria de la xarxa marinera (Barcelona, 2018 ), a més de documentar i coordinar l'exposició artística “Teixint la Memòria” (La Vila Joiosa, 2021).
- Font: Font pròpia
- Regidoria: Patrimoni Històric, Cultura.
- Transformar en pdf la notícia
Notícia publicada el 11 d’Abril de 2024