Una exposició permanent sobre el Bou-Ferrer s'instal·la al Club Nàutic de la Vila Joiosa

Facebook logo    Twitter logo
Imagen que acompaña la notícia

El Club Nàutic de la Vila Joiosa ha acollit aquest matí la inauguració d'una exposició permanent sobre el derelicte Bou-Ferrer. Aquesta exposició sorgeix de la implicació des del moment mateix de la descoberta del derelicte Bou-Ferrer del Club Nàutic de la Vila Joiosa.

 

L'acte ha comptat amb la presència de Marta Ponce, cap de servei de Patrimoni Cultural i Museus de la Generalitat Valenciana; Andreu Verdú, alcalde de la Vila Joiosa; Antonio Espinosa, director de Vilamuseu, José Antonio Chapa, president del Club Nàutic de la Vila Joiosa; José Antonio Moya, del Taller d'Imatge de la Fundació General de la UA, i membres de la corporació municipal i el Club Nàutic.

 

L'exposició compta amb una mostra del seu carregament, instal·lada i dissenyada per Vilamuseu, dependent de la Regidoria de Patrimoni Històric amb la col·laboració de la resta de membres del projecte (Generalitat Valenciana, Universitat d'Alacant i el mateix Club). Precisament, van ser el director gerent del Club, Antoine Ferrer, i el seu contramestre, José Bou, els descobridors del vaixell, el nom del qual els ret homenatge.

 

Aquesta és la segona sala permanent de Vilamuseu fora dels seus murs, després de la Sala Vilamuseu del Museu de la Universitat d'Alacant (MUA). Consta de dues àmfores de salses de peix del vaixell i un gran lingot de plom amb els segells imperials de Neró, acompanyats per tres panells interpretatius en valencià, castellà, anglès i llengua de signes espanyola (accessibles a través de codi QR, realitzats amb la col·laboració de la Federació de Sords de la Comunitat Valenciana, FESORDCV), de gran accessibilitat visual i amb text en lectura fàcil i en pictogrames de ARASAAC - Portal Aragonès de la Comunicació Augmentativa i Alternativa (www.arasaac.org), propietat del Govern de Aragó que es distribueixen amb llicència Creative Commons.

 

L'anomenada lectura fàcil està indicada per a persones que no coneixen bé algun d'aquests quatre idiomes, per a nens i per a persones amb dificultats lectores o de comprensió, mentre que els pictogrames de comunicació augmentativa són fonamentals per a moltes persones amb discapacitats intel·lectuals.

 

El Projecte del derelicte Bou-Ferrer, sota la direcció de Carlos de Joan i Franca Cibecchini, és un dels projectes científics de referència a la Comunitat Valenciana. Es tracta d'un jaciment subaquàtic d'enorme importància científica, ja que té les claus per respondre a nombroses incògnites de la navegació de l'alt imperi Romà. El Bou-Ferrer és el primer derelicte declarat Bé d'interès cultural a la Comunitat Valenciana i un dels 7 primers inclosos per la UNESCO en el seu Registre mundial de millors pràctiques del patrimoni cultural subaquàtic creat el 2017.

 

Aquesta mostra és un primer contacte amb el dereclicte, del qual els visitants tindran pròximament a la seva disposició una nova exposició permanent en Vilamuseu completament accessible, amb nombroses peces tàctils i continguts i recursos totalment renovats amb les últimes troballes.

Totes les imatges

Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia

Notícia publicada el 16 de Març de 2018