La Vila Joiosa recupera un gran mur de bancal iberoromà per a la seua visita pública

L'estructura és un dels marges agrícoles més antics coneguts en Europa

Imagen que acompaña la notícia

Donat el seu gran interés històric, i tres anys després del descobriment durant els sondejos previs a la construcció d'una urbanització en la partida de Torres de la Vila Joiosa, l'Ajuntament instal·la l'estructura a pocs metres del lloc de la troballa per a la seua visita pública.

 

L'estructura, excavada l'any 2018 en la parcel·la 13 del PP-27 Torres del PGOU de la Vila Joiosa per l'empresa Alebus SL per a la promotora Torres Investment Opportunities 3 SL, constitueix, segons el Servei municipal d'Arqueologia de la Vila Joiosa, un testimoniatge d'excepcional importància sobre l’abancalament dels sòls agrícoles en els segles II-I aC a Hispània. En aquesta època la ciutat ibera que va haver-hi sota l'actual la Vila Joiosa (Al·lon) ja pertanyia a la República romana.

 

Es tracta d'un gran mur d'una sola cara, de 12 metres de llarg, que suportava un bancal o terrassa de cultiu. Conserva quatre filades de grans pedres calcàries del lloc. Com altres estructures similars descobertes a la Vila Joiosa, s'assembla molt als bancals moderns, però amb pedres molt majors.

 

Després de la seua excavació l'any 2018 es va desmuntar l'estructura pedra a pedra i es va documentar la ubicació de cada d'aquestes per a la seua futura restitució. En 2021, la Regidoria de Patrimoni Històric ha decidit el seu muntatge en la parcel·la de propietat municipal situada immediatament al nord del lloc de la troballa. Ha sigut un treball complex que ha tornat a col·locar cadascuna de les pedres en el seu lloc original exacte, gràcies a la detallada documentació de fotografies i plans que es va fer durant el desmuntatge. Els treballs han sigut també executats per Alebus SL en les últimes setmanes.

 

L'estructura restituïda és un dels marges agrícoles més antics d'Europa coneguts fins hui, diversos dels quals s'han trobat en el terme municipal de la Vila Joiosa. El seu estat de conservació, amb quasi un metre i mig d'alçada, li dona un gran interés no sols científic, sinó sobretot divulgatiu i turístic, com un testimoniatge cultural i turístic únic a Espanya. No s'ha conservat per al seu gaudiment públic fins hui, que tinguem constància, cap resta d'aquest tipus i aquesta envergadura, la qual cosa aporta a la Vila Joiosa, i al pla parcial del Torres en particular, un atractiu patrimonial original.

 

D'aquesta manera es recuperen testimoniatges de la vida quotidiana, de l'economia de la zona fa més de 2.000 anys, més enllà de la restauració de monuments. Amb això es posa en relleu el valor de la història col·lectiva, de l'esforç anònim de les persones al llarg dels segles, i no sols de les grans construccions i personatges. De fet, el marge es troba a escassos metres de la Torre de Sant Josep, una de les tres torres funeràries romanes ben conservades a Espanya, sepulcre d'un magnat del s. II dC, probablement Lucius Terentius Mancinus. Aquesta torre és un dels monuments romans més rellevants de la Comunitat Valenciana, i unida al nou marge agrícola es converteixen en un punt de visita obligada per als amants de l'arqueologia ibera i romana.

 

En 2022 la posada en valor es completarà amb un panell interpretatiu accessible que permetrà comprendre el seu interés en el context de l'arqueologia europea.

 

Totes les imatges

Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia

Notícia publicada el 30 de Desembre de 2021