La Regidoria de Patrimoni Històric restaura les plaques commemoratives de les escoles del barri de l'Ermita

Es tracta de 2 plaques de 112 anys d'antiguitat que commemoren el patrocini de la construcció d'aquest grup escolar pel Dr. Álvaro Esquerdo

Facebook logo    Twitter logo
Imagen que acompaña la notícia

La restauradora del Servei Municipal d'Arqueologia, Patrimoni Històric i Museus ha restaurat en els últims dies les tres plaques de marbre amb inscripcions commemoratives de les antigues escoles del barri de l'Ermita de Sant Antoni de la Vila Joiosa. Per als treballs s'ha comptat amb la col·laboració de Serveis Tècnics i Urbanisme, que han aportat un camió grua operat pels operaris municipals per a poder dur a terme els treballs de restauració.

 

Es tracta de 2 plaques de 112 anys d'antiguitat que commemoren el patrocini de la construcció d'aquest grup escolar pel Dr. Álvaro Esquerdo, el primer centre educatiu públic alçat a la ciutat, així com la cessió prèvia dels terrenys per Juan B. Samper. Una tercera placa indica l'any 1908, encara que el col·legi no es va inaugurar fins el setembre de 1909 i les plaques es van col·locar un poc després.

 

La pintura negra que feia que destacaren les lletres inscrites sobre el marbre blanc, s'havia esborrat amb el pas del temps fins a fer-les il·legibles. Ara s'ha tornat a pintar en el mateix color. Com a anècdota, s'ha deixat sense repintar, com a testimoni, en cadascuna de les dues inscripcions majors, una lletra de les quals millor conservaven la pintura original, com marquen els criteris de restauració (les dues són “N” de la penúltima i l'última línies de la placa superior i inferior, respectivament).

 

S'ha constatat que els marbres de les plaques són consistents, no presenten problemes d'abrasió de les inscripcions i les lletres només han necessitat repintar-se, encara que l'extensió dels textos (364 lletres, números i altres elements) ha fet que els treballs de restauració es prolongaren durant tota una setmana.

 

La restauració d'aquestes plaques compleix la doble finalitat de restaurar el patrimoni d'època moderna de la Vila Joiosa, alhora que serveix per a recuperar la memòria de dos grans benefactors de la història de la ciutat. Anys després, Álvaro Esquerdo costejava la construcció del segon grup escolar públic de la Vila, el col·legi que porta el seu nom el qual es va situar durant quasi un segle on hui en dia s'alça Vilamuseu i la Seu Universitària de la Universitat d'Alacant a la Vila Joiosa. Un edifici que malgrat alçar-se nou continua conservant la façana original de l'antic col·legi, també restaurada pel Servei municipal de Patrimoni Històric.

 

Totes les imatges

Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia

Notícia publicada el 12 de Maig de 2022