Els treballs d'excavació arqueològica de l'entorn de la vila romana de Plans de la Vila Joiosa trauen a la llum una zona industrial i un aqüeducte

Les restes arqueològiques i les mostres recuperades permetran obtenir dades especialment significatives per a la comprensió d'aquesta època i allò que va esdevenir al voltant d'aquesta vila romana de Plans

Facebook logo    Twitter logo
Imagen que acompaña la notícia

Les tasques d'excavació arqueològica de l'entorn de la vila romana de Plans de la Vila Joiosa trauen a la llum una zona industrial i un aqüeducte datat entre el s. V-VI dC. Els treballs es troben en la seua primera fase i a penes han aprofundit un metre i mig sobre el terreny, per la qual cosa encara podrien aparéixer noves restes arqueològiques.

 

Els treballs escomesos fins el moment han permès distingir diversos abocadors, fosses retallades en el terreny geològic farcides de terres amb altes concentracions de restes arqueològiques, especialment ceràmiques, que ens situen en època romana molt tardana. També s'han localitzat, fins al moment, dos conjunts de tres i sis habitacions d'època romana, encara per excavar i per precisar la seua data. Entre aquestes s'han localitzat construccions romanes lligades a l'aigua, pels seus revestiments impermeables, encara per excavar i datar.

 

Entre les construccions d'aigües es conserven 25 metres d'un aqüeducte amb recorregut nord-sud, que en alguns trams conserva una amplària interior (specus) de 29 cm, exactament un peu romà. Cap a la meitat del seu traçat es bifurca i ix un ramal cap a l'est, mentre el braç principal es dirigeix cap a una xicoteta cisterna. Aquest aqüeducte i els seus ramals degueren subministrar aigua als banys privats, el consum domèstic i a les indústries de la vila romana de Plans, un dels jaciments arqueològics més importants i de major duració de la Vila Joiosa, amb 15 segles d'ocupació. De fet, actualment és l'únic jaciment costaner que arriba a època islàmica conegut en el terme de la Vila Joiosa.

 

“Les restes arqueològiques i les mostres recuperades permetran obtenir dades especialment significatives per a la comprensió d'aquesta època i el que va esdevenir entorn d'aquesta vila romana de Plans, la qual no para de donar-nos informació sobre les construccions i forma de vida de les persones que van habitar la nostra ciutat en època romana” ha dit l'alcalde de la Vila Joiosa, Andreu Verdú, durant la seua visita a les excavacions, acompanyat de l'edil de Patrimoni Històric, Xente Sebastià, l'edil d'Urbanisme i Cicle Integral de l'Aigua, Pedro Alemany, els qui han estat assistits per l'arqueòleg del Servei municipal d'Arqueologia i Patrimoni Històric de la Vila Joiosa, Diego Ruiz, i el personal encarregat de l'excavació durant la visita.

 

La vila romana de Plans, localitzada en una xicoteta elevació de terreny que confronta amb la CN-332, es va descobrir l'any 1997, data en la qual es va poder excavar una porció de terreny d'uns 500 m² que va oferir la troballa de la vila romana del s. V-VI dC, que incloïa una part residencial dotada de pintures murals i banys privats, així com una zona industrial (potser relacionada amb indústria de salaó de peix) i magatzems. La zona va estar habitada des de finals del s. V aC fins al s. X, ja en època islàmica, i sobre el jaciment es va situar el cementeri de l'epidèmia de còlera de 1854.

 

A conseqüència del desenvolupament de la unitat d'execució 2 de sòl urbà de l'ARE-1/3 del Pla general d'ordenació urbana de la Vila Joiosa l'agent urbanitzador LITORAL MEDITERRÁNEO 2 SA, a través de l'empresa d'arqueologia ARQUEALIA, està escometent l'excavació en extensió de la zona perifèrica d'aquesta gran vila residencial romana, el nucli central de la qual passarà a ser sòl dotacional cultural de propietat municipal per a una futura excavació sistemàtica.

 

Totes les imatges

Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia

Notícia publicada el 07 de Juny de 2022