Vilamuseu s'inunda d'aromes amb l'exposició 'Espècies, l'univers del sabor'

La mostra, ja oberta a visites, va ser inaugurada la vesprada d'ahir pel director de la Càtedra Carmencita d'Estudis del Sabor, Josep Bernabeu, i el regidor de Patrimoni Històric i Educació, Xente Sebastià, al costat de l'equip de Vilamuseu i la Seu universitària de la Vila Joiosa

Facebook logo    Twitter logo
Imagen que acompaña la notícia

Vilamuseu acull una exposició sensorial sobre les espècies organitzada per la Càtedra Carmencita d'Estudis del Sabor Gastronòmic de la Universitat d'Alacant.

 

La mostra titulada “Espècies, l'univers del sabor”, va ser inaugurada la vesprada d'ahir, 7 de juny, amb la presència del regidor de Patrimoni Històric i Educació, Xente Sebastià, el director de la Càtedra Carmencita d'Estudis del Sabor, Josep Bernabeu, i la seua coordinadora Angeles Ruiz, tots dos comissaris de l'exposició; i els directors de Vilamuseu, Antonio Espinosa, i la Seu universitària de la Vila Joiosa, Jaime Ramis, als qui van acompanyar altres membres de la corporació municipal.

 

L'exposició que es desenvolupa en un espai replet d'aromes, transporta la persona visitant a èpoques mil·lenàries. Realitza un repàs per la importància que han tingut les espècies al llarg de la història i els grans beneficis que se’n poden extraure. De manera didàctica, la mostra ensenya com herbes culinàries i espècies, malgrat la seua aparença insignificant, la seua minsa grandària i l'escàs valor econòmic que posseeixen hui en dia, han tingut gran poder a l'hora d'influir en la nostra història. A més d'aportar caràcter i personalitat als nostres plats, han servit com a moneda de canvi, han impulsat la conquesta de territoris, han provocat guerres i han transformat els nostres hàbits socials.

 

Organitzada per la Càtedra Carmencita d'Estudis del Sabor Gastronòmic de la Universitat d'Alacant i dissenyada per l'estudi Rocamora diseño y arquitectura, l'exposició posa de manifest el compromís de la institució universitària amb la sostenibilitat, ja que està íntegrament elaborada amb cartó reciclat i ha rebut l'esment al millor muntatge d'una exposició efímera, transportable i itinerant en els Premis Nacionals d'Arquitectura Efímera 2019.

 

A través d'un format sensual i viu, les taules didàctiques i les plantes naturals, conformen un espai on les olors, els colors i les imatges d'origen, permeten viure una experiència total, sobre les espècies i el seu ancestral protagonisme.

 

Els comissaris de l'exposició, han comptat amb l'assessoria científica del CIBIO i de l'Estació Biològica i Jardí Botànic de Les Torretes, que dirigeix el professor de la UA Segundo Ríos. Igualment ha col·laborat en aquesta les professores Victoria Maneu, Vanessa Martínez i María Tormo. El Servei de Llengües, el Vicerectorat de Cultura, Esports i Llengües de la UA i el Centre Superior d'Idiomes Universitari d'Alacant han realitzat les traduccions perquè l'exposició puga seguir-se amb codi QR en tres llengües; castellà, valencià i anglès. També pot consultar-se en el catàleg virtual de l'exposició allotjat en la pàgina https://www.catedracarmencita.ua.es/

 

El director de la càtedra, Josep Bernabeu-Mestre, va tenir paraules d'agraïment per al director de la Seu universitària de la Vila Joiosa, el professor de la UA Jaime Ramis que: “coincidint amb la mostra i com a activitat complementària, ha programat l'activitat La Ruta de les espècies, que tindrà lloc del 19 al 23 de setembre”, i per al cap i director de Vilamuseu, Antonio Espinosa “que dirigeix un museu de referència que treballa perquè l'accés a l'edifici i als continguts estiguen garantits per a tots/es; i perquè gaudim del patrimoni eliminant barreres físiques, sensorials, cognitives, psicològiques, culturals i econòmiques.”

 

Totes les imatges

Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia

Notícia publicada el 08 de Juny de 2022