Les companyies Voluntaris i Moros Pak-kos protagonitzen el darrer trimestre de l'any a l'exposició “Música, Pólvora i Desembarc”

La carta que va comunicar a l'Ajuntament de la Vila Joiosa l'atorgament de la Declaració d'Interès Turístic Internacional de les festes de Moros i Cristians el 3 de juliol del 2003 és el nou element a la vitrina de documents.

Imagen que acompaña la notícia
Este matí s'ha presentat el nou canvi de companyies a la secció de quarter de l'exposició “Música, pólvora i desembarcament” que allotja Vilamuseu.
Les companyies Moros Pak-kos i la cristiana Voluntaris són les protagonistes de la mostra festera fins al gener del 2024.
La companyia Moros Pak-kos va nàixer el 1952 inspirada en la companyia del mateix nom de Mutxamel. A l'exposició hi ha la primera bandera i una arma en forma d'os que utilitzaven els primers anys. Els seus colors blau, blanc i vermell ambienten la mostra als vestits exposats i la decoració. La companyia Voluntaris té els seus orígens al segle XIX, encara que és l'any 1901 el primer que consta escrita la seua participació. Els seus símbols són les quatre barres i la flor de lis i en les desfilades se'ls reconeix ràpidament per portar els cabells tenyits de gris. A l'exposició trobarem escuts, armes, corones i els vestits més representatius de la companyia.
 
Pel que fa a la vitrina de documents, que gestiona l'Arxiu Municipal amb Vilamuseu, el nou element exposat és la còpia de la comunicació a l'Ajuntament de la declaració de Festes d'Interès Turístic Internacional, la missiva del qual data del 3 de juliol de 2003 i està remesa pel Secretari General de Turisme. El Cronista Oficial Albert Alcaraz ha explicat que el document exhibit és un préstec de l'Associació Santa Marta i ha recordat que l'encarregat d'anunciar aquest títol va ser l'aleshores ministre de Treball i Afers Socials, Eduardo Zaplana, pregoner de les festes d'aquell any, i ho va fer durant el seu pregó a l'acte de la presentació de càrrecs.
 
A l'acte d'inauguració del canvi de quarter hi han assistit, a més de festers de les dues companyies expositores, el regidor de Festes, Jaime Santamaría, la regidora de Patrimoni Històric i Turisme, Rosa Llorca, el Cronista Oficial Albert Alcaraz, el director de Vilamuseu, Antonio Espinosa, i la presidenta de l´Associació Santa Marta, Marta Mingot.
 
Santamaría ha felicitat l'esforç de les companyies Moros Pakkos i Voluntaris per aportar els seus elements distintius que transmeten la seua trajectòria i enriquir aquesta mostra festera. Així mateix, ha agraït la tasca dels tècnics de Vilamuseu i de l'Arxiu Municipal en la producció de l'exposició i ha destacat la importància del document que s'exhibeix a la vitrina. "El 2003 és una data clau en la història de les nostres festes, a l'igual que l'any de la fundació de l'Associació Santa Marta, que marca un punt d'inflexió en elles", destaca Santamaria. En aquest sentit, ha anunciat que des de l'Ajuntament va a treballar-se per potenciar i rendibilitzar el distintiu d'interès turístic internacional de les festes de Moros i Cristians, “que requereix uns estàndards pels quals fa 20 anys ens ho van atorgar però que amb el pas sembla que s'hagen diluït”. Sol·licitarem les ajudes i subvencions que ens permet aquest títol i aprofitarem la seua projecció internacional per convertir les festes de Moros i Cristians, no només en un reclam turístic i un element cultural, sinó dinamitzador de l'economia i de la nostra reputació com a municipi ”. En aquest sentit, l´edil de Festes considera necessari dissenyar una planificació estratègica conjunta amb l´Associació Santa Marta per dinamitzar el posicionament de les festes.

Totes les imatges

Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia

Notícia publicada el 22 de Setembre de 2023