Negres i Destralers són les noves companyies que protagonitzen l'exposició ‘Música, pólvora i desembarc’

Totes dues companyies patrocinen l'espai dels quarters en la mostra festera per acostar als visitants els seus costums, vestimentes, decoració i història

  

Imagen que acompaña la notícia

Les companyies de Moros i Cristians de la Vila Joiosa, Negres i Destralers són les noves protagonistes de l'exposició “Música, pólvora i desembarc”. L'exposició, inaugurada el mes d'agost passat, compta amb un espai ambientat com a quarter de festes pel qual cada tres mesos dues companyies festeres de la Vila Joiosa, una mora i una altra cristiana, patrocinen aquest espai per acostar-nos els seus costums, vestimentes, decoració i història.

 

La companyia mora Negres es constitueix oficialment en 1964, encara que apareix en les festes des del principi del segle XIX. Les cròniques d'aqueixos primers anys nomenen una “guàrdia real del Rei moro”, que possiblement era el seu antecedent. Els Negres són fàcils de reconèixer per ser l'única companyia que pot pintar-se de negre en els actes oficials. De fet, el maquillatge artístic és el seu senyal d'identitat, així com la timbalada i la desfilada com un poblat on famílies i animals acompanyen les filades.

 

Per part seua, la companyia ‘Hacheros’ ja apareix en les festes de 1901; i en el 1983 es refunda com a Destralers, el seu nom en valencià. Van mantenir els seus símbols del lleó rampant i dues destrals creuades, però van afegir l'escut de rombs rojos i van triar el blanc i negre com a colors representatius. Els joves integrants de la companyia van apostar per la igualtat dissenyant un vestit de desfilada unisex i una companyia en la qual la dones també disparaven en els actes oficials.

 

Totes dues companyies compten amb vídeos amb imatges antigues, així com fragments d'entrevistes a algunes persones integrants d'aquesta. Les entrevistes completes estaran també disponibles en el canal de Youtube de Vilamuseu. Tant les entrevistes, com la documentació de peces i història de les companyies, aniran engrossint l'arxiu històric de la festa, que és un dels objectius de l'exposició.

 

D'altra banda, cada tres mesos rota en l'exposició la vitrina de documents. Després d'haver tingut els primers tres mesos l'acta del Miracle de les Mlàgrimesm cedit per la Parròquia de l'Assumpció, i el Llibre de despeses de l'Ajuntament de 1752, de l'Arxiu municipal, on apareixen documentades per primera vegada les festes de Moros i Cristians en honor de Santa Marta; en aquesta ocasió la vitrina alberga el document original del programa de festes de l'any 1876, cedit per l'Associació Santa Marta, el qual regeix que les festes havien de celebrar-se del 28 de juliol al 3 d'agost inclusivament, segons els acords per la Comissió organitzadora d'aquestes festes, d'acord amb l'Ajuntament de la població.

 

El canvi de companyies festeres ha estat acompanyat d'un programa d'Onda Cero Marina Baixa, entitat coorganitzadora de l'exposició, en directe des de Vilamuseu, en el qual s'ha entrevistat personalitats protagonistes de totes dues companyies.

 

L'acte de presentació ha estat presidit per l'alcalde de la Vila Joiosa, Andreu Verdú; la regidora de Festes, Marta Sellés; l'arxiver municipal, Albert Alcaraz, el director de Vilamuseu, Antonio Espinosa, representants de la Junta Directiva de l'Associació Santa Marta i d'Onda Cero Marina Baixa, coorganitzadors de l'exposició, així com representants de totes dues companyies presentades durant l'acte, els qui han donat una breu explicació de la mostra exposada.

 

Totes les imatges

Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia

Notícia publicada el 24 de Febrer de 2022