L'Ajuntament de la Vila intervindrà d'urgència el pont del Salt d’en Gil després de patir un enfonsament intern en la seua estructura a causa de les pluges torrencials

Tècnics municipals del servei de Patrimoni Històric i Urbanisme han treballat conjuntament en l'elaboració d'un informe tècnic de l'estat estructural del pont per a escometre per via d'urgència una actuació que rehabilite el monument

  

Imagen que acompaña la notícia

L'Ajuntament de la Vila Joiosa, a través dels seus departaments de Patrimoni Històric i Urbanisme, ha elaborat un informe tècnic de l'actual estat estructural del pont del Salt d’en Gil la Vila Joiosa després de patir danys en la seua estructura pels passats episodis de pluges torrencials que s’han donat al municipi.

 

A causa d'aquestes pluges, el pont del Salt d’en Gil, patrimoni cultural i històric de la Vila Joiosa, ha patit un enfonsament intern en l'estructura d'un dels arcs pont. Ha arribat a existir un risc real a què es produïsquen més enfonsaments o l'esfondrament de l'arc occidental per aquests danys.

 

El problema causat per les intenses pluges dels últims dies se centra en la zona d'un dels arcs secundaris, el situat més a l'oest. Les clivelles produïdes durant un temps en el paviment transitable, han anat permetent el flux de l'aigua cap al farciment del pont, que ha produït un embassament en el seu interior que es fa evident en l'exterior en forma d'una gran taca d'humitat i un degoteig baix de l'arc afectat que continua durant hores després de remetre les pluges.

 

Per això, el passat 20 d'abril, després de detectar-se aquest problema en l'estructura d'aquest Bé de Rellevància Local, la Policia Local de la Vila Joiosa tancava la circulació de vehicles i vianants sobre el pont per evidents motius de seguretat.

 

Ara, tècnics municipals del servei de Patrimoni Històric i Urbanisme treballen conjuntament per a la restauració i posada en valor d'aquest monument que s'alça sobre el riu Amadòrio, la qual cosa s'escometrà per via d'urgència per a acurtar al màxim el termini d'actuació sobre el pont.

 

“Estem treballant pràcticament a contrarellotge per a conservar l'estructura d'aquest pont per seguretat, mobilitat i principalment per la seua importància històrica per a la Vila Joiosa”, assegura l'alcalde de la Vila Joiosa, Andreu Verdú.

 

La importància històrica del pont del Salt d’en Gil, com a única via de trànsit carreter a banda i banda del riu en plena horta vilera, és indubtable pel seu intens ús públic. A més, aquest bé immoble és de gran valor patrimonial i simbòlic per a la història de la Vila Joiosa perquè, encara que la seua estructura ha sigut reparada diverses vegades al llarg dels segles (l'actual és, segons una valoració provisional, del s. XVIII amb reparació del s. XIX), la documentació històrica demostra que el pont ja existia en el s. XV, és a dir, al començament de la història de la vila nova de Vilajoiosa, i per tant és el monument més antic d'aquesta població que es conserva en peus.

 

El consistori viler ja s'ha posat en contacte amb una empresa especialitzada perquè es comence a realitzar la neteja interior de l'arc afectat i la reposició del pas del pont com més prompte millor.

 

Totes les imatges

Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia

Notícia publicada el 05 de Maig de 2022