Arranquen les festes patronals de Moros i Cristians en honor a Santa Marta a la Vila Joiosa

Al voltant de 4000 festers participen en aquestes festes que tenen més de dos segles d'història i que celebren aquest any el 20è aniversari de la declaració d'interès turístic internacional.

  

Imagen que acompaña la notícia
Avui comencen les Festes Patronals de Moros i Cristians en honor a Santa Marta. Per davant, una setmana plena d'actes que ompliran els carrers del centre de la Vila Joiosa de música i gran multitud de visitants. Hi participen prop de 4.000 festers, agrupats en 22 companyies (11 móres i 11 cristianes). Les companyies Moros Tuareg i Contrabandistes ostenten els regnats moro i cristià, representats a les persones de Josep Llorca, Rei Moro, i María Muñoz, Reina Cristiana.
 
Aquesta nit es donarà el pistolès de sortida amb l'Entrada de Bandes, on desfilen totes les agrupacions musicals que participaran a les festes. L'acte finalitza al parc de la Barbera on més de 500 músics interpretaran l'Himne de la Comunitat Valenciana, que serà dirigit pel director de la Colla de Tabaleters i Xeremiters Els Valerios, Fernando Pérez, i una mascletà, que marcarà l'inici de la festa. Aquest any, les bandes interpretaran també a la Barbera la marxa mora “Zalé Arraez” del mestre Francisco Lacalle, peça musical que compleix 60 anys ja que la va compondre el llavors director de la banda Ateneu Musical amb motiu de la fundació de l'Associació Santa Marta.
 
Entre tots els actes de la setmana, en destaca un, únic i original en aquesta localitat, el Desembarcament, que se celebra la matinada del 27 al 28 de juliol. Aquest any, l'acte estrella de les festes es gravarà amb imatges 360 º que ofereixen una experiència de realitat immersiva. A més, es repartiran publicacions sobre les festes i una de caràcter infantil, amb un abecederario fester il·lustrat per Malagón amb termes relacionats amb la festa. Aquestes accions són fruit d?un conveni de col·laboració per a la promoció del producte turístic entre Turisme Comunitat Valenciana il?Ajuntament de la Vila Joiosa.
 
Més de 200 efectius, entre Policia, Guàrdia Civil, Bombers, Protecció Civil i sanitaris vetllaran per la seguretat dels festers i els visitants a cada acte. “Vetllarem per la seguretat de tots, tant festers com visitants. S'ha reforçat el pla de neteja durant aquesta setmana i els operaris de serveis tècnics de l'Ajuntament doblaran les guàrdies. Gaudirem d´unes festes segures, netes i confortables per a tots i estem treballant en col·laboració amb l´Associació Santa Marta en l´organització de cada acte perquè tots surtin perfectament i tots puguem gaudir de les nostres festes. Per tant, expresso el meu agraïment a l'esforç de tots ells i, sobretot, de la gran tasca que desenvolupa l'Associació Santa Marta”, exposa l'Alcalde de la Vila Joiosa Marcos Zaragoza.
 
El regidor de Festes i de Seguretat Ciutadana, Jaime Santamaría, explica que “les Forces i Cossos de Seguretat disposen d'un lloc de comandament avançat per coordinar tot el dispositiu de seguretat i emergències i la Guàrdia Civil aportarà la Unitat GEAS de bussejadors i la Unitat Marítima amb una patrullera per als actes de l'Alijo i l'Alijo vora”. També s'instal·larà un hospital de campanya els dies 25 i 26 a l'inici del recorregut de les desfilades moro i cristià i als actes festers amb pólvora a la zona de platja els dies 27 i 28 de juliol.
 
En aquestes festes, el castell fester on se celebren les ambaixades s'ha substituït pel castell de les festes de Moros i Cristians d'Altea, ja que el nou castell que havia encarregat de construir l'anterior equip de govern no està finalitzat. “Ja he parlat amb l'Alcalde d'Altea, Diego Zaragozí, i li he agraït la seva col·laboració, però reitero el meu agraïment a l'Ajuntament d'Altea i la Federació de Moros i Cristians d'Altea per la seva predisposició i ajuda a prestar-nos el castell de festes i col·laborar en el seu muntatge”, afegeix Zaragoza. El castell de festes està muntat a la mateixa localització en què estava prevista anteriorment, sobre la sorra de la platja centre.
 
Aquest any s'instal·laran dos Punts Violeta per atendre les possibles agressions sexistes durant les matinades dels dies 25 i 28 de juliol, en horari de 12 a 4 hores de la matinada. En concret s'ubicarà un Punt Violeta 'Espai Propi' de sensibilització i intervenció a l'Avinguda Ensenyants de la Vila, a la rotonda propera a l'institut La Malladeta, la matinada del 25 de juliol i, com a novetat, el dia 28 s'instal·larà el Punt Violeta 'Desplau Espacio Propi to Avançat de Comandament que la Policia Local instal·la a la Platja Centre.
 
Com a novetat aquest any i per prevenir agressions sexuals per submissió química en el consum de begudes, la regidoria de Benestar Social i Igualtat repartirà 5.000 tapagots a les casernes de les companyies Contrabandistes i Tuareg, ja que en ostentar els regnats cristià i moro, es preveu que siguin els espais on Mors siguin més.
 
Demà dimarts 25 tindrà lloc la desfilada cristiana i el dimecres 26 la desfilada del bàndol moro. Quan cau el sol les tropes de la mitja lluna i la creu llueixen els seus vestits espectaculars desfilant en filà. Hi participen onze companyies a cadascun d'ells i més de 50 bandes de música a cada desfilada. Cada companyia llueix un boato, però el més esperat i cridaner és el de la companyia encarregada de tancar la desfilada, que ostenten el regnat, els Moros Tuareg i Contrabandistas, respectivament cada dia. El luxe i la creativitat es donen la mà per sorprendre el públic durant més de tres hores.
 
El dia 27 comencen els actes en què són protagonistes la pólvora i el mar. A la tarda se celebra, a la platja centre, l'Allijo de Pirates Corsaris i Contrabandistes, quan desembarquen a la platja embarcacions cristianes de les companyies Contrabandistes, Pirates, Pescadors i Marins. Mentrestant, a la sorra, la resta de cristians fa explosionar els arcabussos. Després, es realitza l'ambaixada contrabandista al castell, instal·lat sobre la sorra de la platja, quan els Contrabandistes alerten que han vist prop de la costa unes naus sarraïnes i ofereixen la seva ajuda a la Reina Cristiana per defensar el poble de l'atac dels musulmans. A les 21 hores, s'organitza una desfilada per presentar les tropes de la mitja lluna al Rei Moro i, tot seguit, té lloc l'ambaixada beduïna al castell. Aquesta vegada és l'exèrcit moro qui anuncia que està preparat per atacar la vila. Arribada mitjanit, ningú no dorm. Comença la nit màgica, un espectacle de llums, focs, trons, música i arcabussos a la platja centre.
La història és la protagonista de la nit. S'hi representen els fets que van esdevenir la matinada del 29 de juliol de 1538 i que fonamenten la base històrica de les festes. Segons les cròniques, una vintena de galeres van atacar la vila emmurallada. Quan les naus sarraïnes es van acostar a la costa i van començar a tocar terra els moriscs, es va produir una violenta tempesta al mar i els moros invasors no van aconseguir el seu propòsit de conquerir la Vila. Els vilers van considerar que la Santa del dia, Santa Marta, havia intercedit per ells i els havia protegit de l'esquinçador atac barbaresc. Així que van decidir proclamar-la patrona de la ciutat. Aquest any fa 485 anys d'aquest nomenament com a patrona.
Ara, la matinada del 27 al 28, els festers simulen aquell moment històric. A les 5 hores, toc dalarma. Les campanes de l'església repiquen alertant del perill i les tropes cristianes baixen a la platja per la costa del Mar. Mentre els cristians acampen a la platja, els moros es dirigeixen al port pesquer per embarcar a les barques. Durant tota la nit es realitza un espectacle pirotècnic a la platja on no paren de sonar els arcabussos dels cristians que esperen al seu campament a la sorra. Mentrestant, 25 embarcacions mores naveguen per davant de la costa, entre els focs. Quan es desperta, es produeix el popular Desembarcament. Amb el primer raig de sol, el primer a tocar terra és l'Emissari del Rei Moro, representat aquest any per Vicent Martínez, dels Moros Tuareg, que llegeix un al·legat a la Reina Cristiana i li anuncia que el seu exèrcit àrab està preparat per desembarcar i apropiar-se del poble. La Reina Cristiana rebutja el missatge de l'Emisario i li comunica que les seves tropes no es rendiran. Així que l'Emisario torna al mar i indica, amb una bandera vermella, que la flota desembarqui per atacar els nadius. Aleshores comença l'autèntic Desembarcament. Els moros salten de les barques i arriben a la riba on els esperen els cristians. Es tracta d'un espectacle únic al món, que barreja la bellesa de la matinada amb la del mar, la llum dels focs d'artifici i el so dels arcabussos entre més de 4000 festers. Els moros lluiten contra els cristians, cos a cos, a la vora de la platja i amb el cel groc com a teló d'escenari. Després de la lluita, se celebra una ambaixada al castell, ubicat a la mateixa platja, on s'instal·la el campament cristià, de la qual surt victoriós el bàndol invasor musulmà. Després del típic esmorzar de xocolata amb xurros i d'un merescut descans, a la tarda torna la contesa. Tornen a retrunyir els arcabussos i els canons a la platja. Es realitza una altra lluita entre els exèrcits i una altra ambaixada al castell en què els cristians aconsegueixen reconquerir la vila.
Després, tots els festers, moros i cristians, pugen junts a l'església per donar gràcies a la patrona per la seva protecció i explosionen 21 salves en honor seu.

El día 29 es la festividad de Santa Marta y se celebran actos religiosos, las misas solemnes a las 12.00 horas y a las 19.00 horas y la procesión en la que la imagen de la patrona recorre las calles del casco histórico a hombros de los festeros de las compañías Moros del Riff y Piratas, quienes ostentarán los cargos de Rey Moro y Rey Cristiano el próximo año. Un espectacular castillo de fuegos artificiales a la una de la madrugada pone el broche final al día grande de la ciudad. El día 30 tiene lugar un concurso de paellas en el que participan las 22 compañías y el día 31 los protagonistas son los niños en el desfile infantil de carrozas.

 

Este año las fiestas tienen un valor añadido. Los festeros celebran un aniversario doble: el 20 aniversario de la Declaración de Interés Turístico Internacional por parte del gobierno de España y el 60 aniversario de la creación de la Asociación Santa Marta, la entidad que se encarga de organizar las fiestas, a pesar de que las primeras fiestas datan del siglo XVIII. Este año es extraordinario también porque participan como cargos festeros los que habían sido nombrados para ostentar el cargo en 2020. Tras dos años de parón a causa de la crisis del Covid-19, las fiestas se retomaron en 2022 pero los mismos festeros decidieron no se ejercieran los cargos festeros, por lo que en 2022 se celebraron las fiestas de Moros y Cristianos sin cargos festeros y los cargos festeros de 2023 corresponden a los cargos del año 2020.

 

Estas fiestas son abiertas a todos los turistas que pueden visitar los cuarteles, que están amenizados constantemente por bandas de música. Y los principales actos se celebran en el paseo marítimo, junto al mar, que otorga máxima belleza a la fiesta.

 

Imagen que acompaña la notícia

Notícia publicada el 24 de Juliol de 2023