El ple aprova per urgència una modificació pressupostària de 1.788.116'46 euros per assumir despeses fins a finals d'any

És la segona modificació pressupostària que s'aprova en tres mesos de legislatura, els crèdits extraordinaris dels quals es destinaran a despeses de reparacions i manteniment en instal·lacions municipals, projectes d'inversió i despeses per cobrir les necessitats de pressupost fins a final d'any. A la sessió ordinària del ple, s'ha nomenat Albert Alcaraz Santonja com a Cronista Oficial de la Vila Joiosa, la proposta del qual presentada per l'Alcalde Marcos Zaragoza ha rebut el suport de tota la Corporació.

  

Imagen que acompaña la notícia
El ple de l'Ajuntament de la Vila Joiosa celebrat en sessió ordinària hui ha aprovat per urgència una modificació pressupostària de 1.788.116'46 euros a fi d'assumir despeses fins a final d'any. El portaveu de l'equip de govern local, Paco Pérez Buigues, ha explicat que aquests crèdits es destinaran a despeses de manteniment de les instal·lacions municipals, projectes d'inversió i necessitats bàsiques fins a final d'any i ha exposat com a exemple “accions urgents com la ampliació de la vorera del carrer Alacant, junt a l'Hospital Asilo; la repavimentació dels carrers Mestre Quico Serrano, Camí Vell de València i part de l'avinguda de Benidorm; la reurbanització del carrer President Adolfo Suárez, accions de rehabilitació a les instal·lacions esportives; actuacions de manteniment als centres escolars; adequacions del servei de platja accessible; el projecte de renovació del sistema de climatització del Teatre Auditori; i el projecte d'intervenció d'emergència a la finca La Senyoreta de l'Hort, entre d'altres”.
 
"Aquesta és la segona modificació pressupostària que presentem en només tres mesos de legislatura i deriva del problema de treballar sense un pressupost aprovat, sense previsions de despesa i haver gastat de manera desproporcionada en àrees no essencials", afegeix Pérez Buigues.
 
La modificació pressupostària, que serà finançada amb el romanent de crèdit de tresoreria, ha estat aprovada amb els vots a favor dels membres de l'equip de govern local, Vox i Gent per la Vila i amb les abstencions del grup municipal socialista i Compromís.
El portaveu socialista, Andreu Verdú, ha recordat que “la modificació pressupostària aprovada a la sessió plenària del 20 de juliol era incompleta, cosa que es tradueix en una pèrdua de 2 mesos de termini per executar-la”. El portaveu del grup popular li ha respost que "les modificacions pressupostàries comporten uns tràmits i la presentada al juliol es va fer de manera urgent en menys d´un mes de legislatura i la d´avui s´ha estudiat amb més temps per preparar-la correctament".
 
El ple també ha aprovat el règim de fiscalització i intervenció limitada prèvia de requisits bàsics en matèria de despeses i pagaments, com a model de control intern. Es tracta d'una mesura establerta a l'article 13 del Reial decret 424/2017 de 28 d'abril, pel qual es regula el règim jurídic del control intern a les entitats del sector públic local. Segons el portaveu de l'equip de govern local i regidor d'Hisenda, Francisco Pérez Buigues, “es tracta d'una eina de Tresoreria que caldria estar aplicant-se fa 6 anys, quan es va aprovar la seua legislació, per la qual cosa l'equip de govern local ha considerat imprescindible aplicar-ho ja per agilitzar la fiscalització de contractes i factures, avançar el període de pagament a proveïdors i reduir tràmits burocràtics”. Aquesta proposta, presentada per l'Alcalde Marcos Zaragoza, ha estat aprovada amb els vots a favor del Partit Popular, Vox i Gent per la Vila i les abstencions de PSOE i Compromís.
 
 
Una altra moció proposada per l'Alcalde Marcos Zaragoza a què s'han adherit la resta de grups municipals és el nomenament del responsable de l'Arxiu Municipal, Albert Alcaraz, com a Cronista Oficial de la Vila Joiosa. Alcaraz ha estat present al saló de plens, ha rebut l'ovació i la felicitació dels membres de la Corporació Municipal i ha agraït la confiança dipositada en la seua persona per ostentar el càrrec.
 
D'altra banda, s'ha informat el ple de l'informe d'intervenció sobre el pagament de 49.137,58 euros com a reconeixement extrajudicial de despesa, referent a factures pendents de pagament de l'exercici 2022, algunes de les quals són assumides amb la modificació pressupostària aprovada a la sessió plenària del 20 de juliol. Així mateix, el ple també ha aprovat la bonificació del 95% de l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres a les reformes de condicionament de la seu de l'associació humanitària de malalties degeneratives i síndromes de la infància i adolescència, Ahedysia, sol·licitada per la mateixa entitat social.
 
A més, el ple ha aprovat per unanimitat els dies festius locals 25 de juliol i 29 de juliol el 2024, proposats pel regidor de Festes, Jaime Santamaría; així com la proposta presentada per Vox, a la qual s'han adherit el Partit Popular i Gent per La Vila, per instar a les Corts Valencianes que abone els pagaments endarrerits del sector pesquer quant a ajudes de combustible, vinculades a la crisi del Covid -19 i les aturades biològiques de 2021 i 2022; i la revisió i adequació del pla d'actuació municipal davant del risc d'inundacions conforme indica la normativa autonòmica, proposta del grup popular a la qual s'ha adherit el grup socialista.
 
Finalment, el ple també ha aprovat una moció presentada pel PSOE per recolzar el segon Pacte Valencià contra la Violència de Gènere amb els vots a favor dels regidors socialistes, els populars i els de Compromís, l'abstenció de Gent per La Vila i el vot en contra dels regidors de Vox. Es tracta d'un acord autònom que va entrar en vigor el 2017 i la vigència caducarà ben aviat.
 
L'equip de govern local ha votat a favor després que els regidors socialistes han acceptat eliminar la part del text de la moció en què s'indicava que el govern autonòmic del Partit Popular i Vox no contemplava la violència masclista i que havia desarticulat l'Institut Valencià de la Dona. La regidora de Benestar Social i Igualtat, Maite Sánchez, ha explicat que l'Institut Valencià de la Dona continua actiu i ha recordat que, en la legislatura passada, el govern de Ximo Puig va tancar nou jutjats de violència de gènere a la Comunitat Valenciana.

 

Totes les imatges

Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia

Notícia publicada el 21 de Setembre de 2023