La Vila Joiosa commemora el 720é aniversari de la seua fundació amb l'exposició d'una moneda pertanyent als seus primers pobladors

L'alcalde de la Vila, acompanyat d'altres membres corporació i personal de Vilamuseu, ha visitat aquesta peça rellevant del patrimoni municipal per a commemorar l'atorgament de la Carta Pobla succeït l'any 1301

Facebook logo    Twitter logo
Imagen que acompaña la notícia

L'Ajuntament de la Vila Joiosa ha commemorat hui el 720é aniversari de la concessió de la Carta Pobla amb una visita institucional a la mostra del ‘croat’ de plata, una moneda de més de 700 anys pertanyent als primers pobladors de la Vila Joiosa que des de hui s'exposa en Vilamuseu. La visita ha estat presidida per l'alcalde de la Vila, Andreu Verdú, acompanyat d'altres membres corporació municipal i personal del museu de la Vila.

 

El ‘croat’ de plata de 1318, encunyat a Barcelona, deriva del seu nom oficial, crucesignatum, per la gran creu que ocupa tot el seu revers. En l'altra cara, es pot apreciar el dibuix d'un rostre que correspon al rei Jaume II, el Just, d'Aragó (1291-1327). En el seu anvers, diu en llatí IACOB[us] REX: ‘Jaume, Rei’. Aquesta moneda va ser una de les primeres que va circular en la Vila Joiosa i que van portar amb si els primers pobladors. “Algú degué perdre-la als voltants de la vila fins que en 1999 va ser descoberta en unes excavacions del carrer Pizarro de la localitat”, expliquen fonts de Vilamuseu. El públic podrà veure aquesta moneda en la planta baixa de Vilamuseu fins el mes vinent de juliol en el seu horari habitual i de manera gratuïta.

 

El primer edil ha enaltit durant la seua visita la importància d'aquesta peça rellevant dins del patrimoni cultural i històric de la Vila. “La riquesa del nostre patrimoni històric, a més de llançar respostes del nostre passat, suposa un atractiu complement al nostre turisme de sol i platja per a la persones que ens visiten”, afirma Verdú. “Amb la mostra d'aquesta moneda, els visitants de Vilamuseu podran traslladar-se a l'any 1300 per a conéixer un fragment de la història de la Vila que correspon al seu origen i poder, així, commemorar l'aniversari de la fundació de la ciutat” afig l'alcalde de la Vila.

 

La Vila Joiosa ha rememorat el 8 de maig, any rere any, l'atorgament de la Carta Pobla per part de Bernat de Sarrià, almirall del rei Jaume II, però aquesta data podria no ser la correcta per una transcripció incorrecta de la Carta Pobla. “Realment es creu que Bernat de Sarrià va fundar la Vila Joiosa el 8 de març de 1301”, expliquen fonts de Vilamuseu. El document, conegut a partir de transcripcions, ha fet que recents estudis proposen com a data de fundació el 8 de març de 1301 en lloc del 8 de maig de 1300, com es tenia entés. Així i tot, per aprovació del Ple de la corporació el dia de la Vila es continua celebrant el 8 de maig.

 

Huit de Maig a les aules

 

Per la seua banda, la Regidoria d'Educació ha posat en marxa una activitat a les aules de primària dels col·legis públics de la Vila Joiosa, en col·laboració amb el personal docent dels centres educatius, per a transportar a l’alumnat l'essència d'aquest moment històric per a la Vila Joiosa, celebrat originàriament segles enrere.

 

L'activitat ‘On està Bernat de Sarrià?’ consisteix en una sèrie de 5 làmines, elaborades per l'il·lustrador viler Pedro Lloret Pons, que amaguen la figura de l'almirall Bernat de Sarrià en cinc enclavaments diferents de la localitat vilera. A través de la mecànica del joc com a tècnica d'ensenyament educatiu, es pretén traslladar a l'alumnat coneixements històrics sobre els orígens de la Vila i commemorar, així, aquesta data històrica a les aules.

 

Enguany, per raons de salut pública, des de l'Ajuntament de la Vila no s'ha considerat adequat realitzar actes commemoratius ni representacions de l'atorgament de la Carta Pobla com en anys anteriors. Per això, des de les regidories de Patrimoni Històric i Educació s'han desenvolupat aquestes accions museístiques i educatives per a transmetre a la ciutadania i als visitants els orígens de la Vila Joiosa com a enclavament costaner medieval per a commemorar, així, el seu 720é aniversari com a ciutat.

 

Totes les imatges

Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia

Notícia publicada el 07 de Maig de 2021