Les companyies Catalans i Beduïns protagonitzen la secció de la caserna a l'exposició “Música, Pólvora i Desembarc” de Vilamuseu

La Resolució de Capitania Marítima d'Alacant de l'any 2012, per la qual s'aprova el Reglament que regula les condicions marítimes que permeten la celebració del Desembarcament, l'acte central de les festes de Moros i Cristians, ocupa la vitrina de documents.

  

Imagen que acompaña la notícia
Este matí s'ha presentat el nou canvi de companyies a la secció de quarter de l'exposició “Música, pólvora i Desembarc” que allotja Vilamuseu. Les companyies Catalans i Beduïns són les protagonistes de la mostra festera fins a mitjans del mes de setembre. Es tracta de dues de les companyies més antigues de les festes de Moros i Cristians ja que ambdues van participar a les festes de 1876, les primeres de les que consten documents,  i a les de 1901.
 
De fet, la companyia Catalans mostra la seua trajectòria festera amb l'evolució dels seus vestits històrics, des del vestit d'època amb la seva faixa i barretina que data del 1926 fins al seu vestit de batalla actual amb la camiseta coberta per un peto bicolor vermell i groc que representa la senyera. Aquesta companyia cristiana es caracteritza per l'ús del trabuc i per protagonitzar un dels moments claus en què s'inicia l'acte del Desembarc. Els Catalans són els encarregats de recollir l'emissari del Rei Moro a la vora del mar, tapar-li els ulls i portar-lo davant del Rei Cristià i, després de la renúncia a la rendició per part de les tropes de la creu, el tornen al mar perquè torne a embarcar-se en el seu llaüt i indique als sarraïns que es tiren a l'aigua per enfrontar-se als cristians. Al seu quarter també s'exposa la tela amb què es cobreix els ulls de l'emissari del Rei Moro, així com la seua bandera del 1926 i els llibres de gastronomia publicats per la companyia.
 
 
Per la seua banda, els Beduïns ens traslladen a l'escena de l'ambaixada beduïna que protagonitzen la nit del 27 de juliol, acte previ al Desembarc, en què l'exèrcit moro mostra el seu suport al Rei Moro i la seua predisposició a la lluita per conquerir la Vila Joiosa. Entre els vestits exposats, hi ha el que llueix l'ambaixador beduí durant 50 anys, Juan Vicente Llinares, i una de les seues mítiques gel·labes de ratlles, acompanyada d'una carabassa, propietat del Rei Moro del 1975, Miguel Marcet. La mostra d'esta companyia, que evoca les tribus nòmades del desert del nord d'Àfrica, es completa amb els instruments de fusta que antigament portaven els xiquets a la desfilada amb què feien sonar al ritme dels crits de “Poll, poll, poll, poll”. I és que esta companyia, caracteritzada pels seus colors blau i blanc, és coneguda popularment amb el nom de “Pollosos”.
 
Pel que fa a la vitrina de documents, que també s'actualitza a cada canvi de companyies amb la col·laboració de l'Arxiu Municipal, s'exposa la Resolució publicada pel Ministeri de Foment amb data 17 de juliol de 2012, del Capità Marítim d'Alacant per la que s'aprova el Reglament que regula les condicions de seguretat marítima, de navegació i de la vida humana al mar aplicable exclusivament al Desembarc, l'acte central i exclusiu de les festes de Moros i Cristians. Segons ha explicat el Cronista Oficial i responsable de l'Arxiu Municipal, Albert Alcaraz, aquest text inclou una normativa adaptada específicament a les peculiaritats d'este acte fester, que el dota de mesures de seguretat i permet la celebració d'este esdeveniment, ja que la normativa estatal del 2008 impedia la celebració del mateix. Es tracta d´un document custodiat a l'Arxiu Municipal de gran rellevància per a les festes de Moros i Cristians, declarades d´Interès Turístic Internacional.
 
A l'acte d'inauguració del canvi de companyies a la secció de quarter, que s'organitza cada tres mesos des de la seua inauguració a l'agost de 2021, hi han participat l'Alcalde Marcos Zaragoza, el regidor de Festes, Jaime Santamaría, la regidora de Patrimoni Històric i Turisme, Rosa Llorca, festers de les dues companyies expositores, el Cronista Oficial Albert Alcaraz i tècnics de Vilamuseu.
 
L'alcalde ha felicitat les companyies festeres per la posada en escena de la seua idiosincràsia a través dels elements distintius exposats que transmeten la seua trajectòria festera i enriqueixen esta exposició a la zona dedicada al quarter de festes, que va canviant per poder mostrar les característiques de cadascuna de les 22 companyies festeres.

Totes les imatges

Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia

Notícia publicada el 16 de Maig de 2024